NavMenu

Na Sajmu vina proglašeni dobitnici Open Balkan Wine trofeja

Izvor: eKapija Nedelja, 04.09.2022. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Eric Limon/shutterstock.com)Ilustracija
Žiri 25 međunarodnih vinskih sudija, od kojih petoro imaju titulu "Master of Wine", proglasili su na Prvom međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" najbolja vina u devet kategorija, od kojih su dve za autohtone vrste grožđa.

Nagrade su dodeljene u kategorijama belih, crvenih, roze, penušavih, slatkih, oranž i pojačanih vina, a kada je reč o posebnim nagradama za autohtone sorte, dodeljene su za crvena i bela vina, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Trofej za najbolje belo vino osvojio je Pesak sivi pinot grigio 2021 Vinarije Vrt, Riđica, Srbija, najbolje crveno vino je Rodoslov Reserve 2016 Vinarije Aleksandrović, u kategoriji roze vina osvajač Open Balkan Wine trofeja je Nemir Rose Prokupac Kaberne 2021 Vinarije Despotika, u kategoriji penušava vina nagrađen je Trijumf noir penušavo 2019 Vinarije Aleksandrović.

U posebnoj kategoriji oranž vina, trofej je otišao The Orange Gewurztraminer 2019, Chateau Kamnik Makedonija, za slatka vina trofej je osvojio Tri sunca traminac kasna berba 2016 Vinarija Fruškogorski vinogradi, dok je u kategoriji pojačana vina trofej otišao Meduzi crvenoj 2021 Vinarije art et vinum Srbija.

Najbolje ocenjena vina od autohtonih sorti Balkana u kategoriji crvenih vina su Barovo red 2019, Tikveš Chateaux and Domains, Severna Makedonija, kao i Grašac beli 4.0 2021 Vinarije Verkat Fruška gora.

Priznanja je uručila premijerka Srbije Ana Branabić koja je izrazila nadu da će sajam, na kojem je učestvovalo oko 400 izlagača iz 22 zemlje, postati tradicionalan.

Koordinator ocenjivanja vina, Igor Luković, istakao je da je veoma važno što su se u Beogradu okupile sudije najvišeg ranga i što je ocenjivanje proteklo kao i na drugim velikim svetskim vinskim sajmovima.

- Ovo je veliki korak ka međunarodnoj vinskoj sceni i povratak najstarijoj vinskoj Evropi, jer vinska kultura je prvo stigla ovde pa se selila na sever i na zapad - istakao je Luković. Naveo je da su somelijeri preko ruku u prethodna dva dana preneli 2.400 flaša vina, oprali više od 2.000 čaša.

Na čelu žirija bila je Kerolajn Gilbi, master of vajn, koja važi za najveći svetski autoritet za vina Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Ona se vinima sa ovog područja bavi više od 30 godina i videla je pravu revoluciju u proizvodnji, napredak u tehnologiji.

- Ja verujem da su lokalne vrste vina veoma važne. Takvi su prokupački vranac, grašac, koji su imali tešku prošlost i dugu istoriju - rekla je ona.


Nagrađene i najbolje destilerije

U okviru sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana, Savez proizvođača rakije Srbije dodelio je trofeje i plakete destilerijama za najbolje ocenjene voćne rakije od šljive i ostale voćne rakije, 28. avgusta 2022. godine u Hotelu Moskva.

Sedmočlana komisija ocenjivala je kvalitet 47 uzoraka voćnih rakija. U kategoriji voćne rakije od šljive najbolje ocenjeni uzorak je iz destilerije EKO Tehnology - Čedina rakija od šljive stara prepečenica, dok je u kategoriji ostale voćne rakije pobednički trofej otišao u ruke destilerije Braća Tomašević, za rakiju Ognjena rakija od jabuke.

Ostale nagrađene rakije dolaze iz destilerija: Dar Visova, Destilerija Zavet, Rubin a.d. Kruševac, Stara Pesma, AS Group, BB Klekovača, Destilerija Zlatna Kap, Zarić, Tribalija, Gegula, Rakije Potpis, Floriva, Gorda, TOK, Hubert 1924, Simex original, Podrum Pevac, Staničić 1884, Destilerija Momirović, Pruna, Rakija iz Rakije, Kolarević, Zlokolica, rakija Šamar i rakija Tzuga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.