NavMenu

PKS: Privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu

Izvor: eKapija Sreda, 17.08.2022. 13:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Prema podacima ankete Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata realizovane u julu 2022. godine, tri četvrtine anketiranih privrednika očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu 2022. godine. Pored toga, prema rezultatima istraživanja, 46% ispitanika ostvarilo je rast prometa u drugom u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine, navodi se u saopštenju iz Privredne komore.

Anketirani privredni subjekti su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74%, a najveća iskorišćenost ostvarena je u tekstilnoj industriji. Takođe, ohrabrujući podatak je da 78% anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je čak 60% anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja. Kao i u prethodnom istraživanju, skoro polovina ispitanika ističe tražnju na domaćem tržištu i bolju raspoloživost resursa kao ključne faktore za veću iskorišćenost kapaciteta, navedeno je u saoptenju iz Privredne komore.

Kod 33% ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal i to u proseku za 50%.

Kako je saopšteno, zaposlenost je stabilna imajući u vidu da je 87% anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94% ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu. Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih, ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

Srpska privreda je u drugom kvartalu tekuće godine ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46% ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35% anketiranih promet ostao nepromenjen.

Privrednici pokazuju optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32% anketiranih izvoznika. Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48% je uvozilo u drugom kvartalu 2022. godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak 82% anketiranih uvoznika.

Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika očekuje nastavak stabilnih performansi i u trećem kvartalu 2022. godine, zaključeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.