NavMenu

Kompanija BIG Shopping Centers prvi put kupuje dva tržna centra u Poljskoj - Investicija vredna oko 65 mil EUR

Izvor: Promo Sreda, 17.08.2022. 13:13
Komentari
Podeli
Hay Galis, generalni direktor kompanije BIG na internacionalnom nivou, ističe da ove dve akvizicije podržavaju planove kompanije koja namerava da izraste u glavnog aktera u sektoru maloprodajnih parkova u Poljskoj

BIG širi svoje poslovanje u Evropi i prvi put ulazi na poljsko tržište kupovinom dva otvorena tržna centra u Poljskoj, u ukupnoj vrednosti od 65 mil EUR.

Prvi tržni centar nalazi se u gradu Andrihov i ima bruto površinu za iznajmljivanje od oko 23.300 m2, sa stopom zauzeća od 100%. Kompleks, izgrađen u stilu maloprodajnog parka, sličan onima koje BIG Centers ima u Izraelu, Srbiji i SAD, i uslužuje približno 200.000 ljudi.

Prodajni park ima nekoliko ključnih zakupaca, uključujući supermarket LIDL i Leroy Merlin, lanac prodavnica "uradi sam", kao i zakupce u sektorima električne robe, mode, sporta, razonode i tako dalje.

Drugi tržni centar u Lubinu ima bruto površinu za iznajmljivanje od oko 13.300 m2, a njegovo otvaranje očekuje se tokom septembra 2022. godine, sa stopom zauzeća od gotovo 100%. I ovaj tržni centar ima nekoliko ključnih zakupaca i vodećih brendova u Evropi, među kojima su CARREFOUR, Media Expert, Sports Direct, CCC, Sinsay, Jula i mnogi drugi.

Hay Galis, direktor BIG-a, ističe da ove dve akvizicije govore o planovima kompanije da svoje strateške objekte locira u Istočnoj Evropi i na Balkanu:

- Ulazak na poljsko tržište presudan je da bi kompanija postala istaknut akter, a Poljska ima ogroman razvojni potencijal. Isto tako, nastavljamo da širimo poslovanje u Istočnoj Evropi kroz AFI Properties, kompanije koja je na vrhuncu poslovnih aktivnosti, što se vidi i u obimu novih transakcija tokom prošle godine i u razvoju projekata čija je izgradnja u toku.

Da podsetimo, kompaniju BIG Shopping centers osnovao je Jehuda Naftali, BIG Shopping Centers Ltd. Ovo je vodeća grupacija za nekretnine u Izraelu koja se bavi razvojem, upravljanjem i investiranjem u otvorene tržne centre i centre životnog stila, logistikom, poslovnim i stambenim prostorom i obnovljivom energijom. BIG je kao državno preduzeće na berzi u Tel Avivu od 2006, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 3,1 mlrd EUR na dan 31. decembra 2021. godine.

Kompanija je obuhvaćena prestižnim indeksom TA-35 (indeks 35 istaknutih kompanija koje posluju na berzi u Izraelu). BIG kao akcionar ima kontrolu nad oko 85% udela u AFI Properties Ltd. Od januara 2021, AFI Properties Ltd. je vodeća preduzetnička kompanija sa ogromnim prihodima od nekretnina, pretežno u sektorima poslovnog i stambenog prostora. Danas ova kompanija posluje u pet zemalja: Izraelu, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj i Češkoj. AFI Properties je državno preduzeće na berzi u Tel Avivu od 2004, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 2,1 mlrd EUR na dan 31. decembra 2021. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.