NavMenu

Kineski uslužni sektor održava oporavak uprkos kovidu

Izvor: Beta Utorak, 16.08.2022. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski uslužni sektor, ključni pokretač njenog ekonomskog rasta, održao je zamah oporavka u julu uprkos ponovnom pojavljivanju sporadičnih slučajeva kovid-19 i slabom tržištu nekretnina. Indeks proizvodnje usluga je prošlog meseca porastao 0,6% na godišnjem nivou, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku, prenosi Sinhua.

U prvih sedam meseci indeks je opao za 0,3% na godišnjem nivou.

Sve u svemu, trend oporavka uslužnog sektora ostaje nepromenjen, rekao je Fu Linghui, portparol Nacinalnog zavoda za statistiku.

Prema njegovim rečima, moderne uslužne industrije zabeležile su dobar zamah rasta. Prenos informacija, usluge softvera i informacionih tehnologija i usluge finansijskog posredovanja zabeležile su dobre rezultate jer su njihovi indeksi u julu porasli za 10,3%, odnosno 4,9% na godišnjem nivou.

- Više industrija je ostalo u visokom rasponu ekspanzije od 55% i više, uključujući železnički i vazdušni saobraćaj, smeštaj, ugostiteljstvo i kulturu, sport i zabavu - rekao je on.

Kao dodatak dokazima o oporavku uslužnog sektora, indeks poslovnih aktivnosti u sektoru, podstaknut politikama za rast, u julu je iznosio 52,8, prema Nacionalnom zavodu za statistiku.

Indeks očekivanja poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru dostigao je prošlog meseca 58,8, što je bilo u granicama visokog raspona ekspanzije i odrazilo je oživljavanje poverenja većine kompanija u sektoru.

Povećala su se i ulaganja u uslužni sektor. U julu su investicije u osnovna sredstva u visokotehnološke usluge porasle za 14,3% na godišnjem nivou, pokazuju podaci Nacionalnog statističkog zavoda.

Ulaganja u usluge transformacije naučnih i tehnoloških dostignuća i usluge istraživanja, razvoja i dizajna porasla su za 16,2%, odnosno 15,5%.

Fu je takođe primetio da je trend pada u industriji nekretnina usporio uslužni sektor, što je smanjilo julski indeks proizvodnje usluga za 1,7 procentnih poena.

Istovremeno, smanjenje uslužnih poslovnih aktivnosti poput konvencija i izložbi, zbog ponovnog porasta slučajeva kovid-19 prošlog meseca, takođe je uticalo na indeks, rekao je on.

- Nedavne, česte međunarodne nestabilnosti i ponovno sporadično pojavljivanje virusa u zemlji postavili su nove izazove za razvoj uslužnog sektora - istakao je Fu.

Ali portparol je izrazio optimizam u pogledu zamaha oporavka u uslužnom sektoru. Ističući podršku modernih uslužnih industrija i stabilna očekivanja većine uslužnih kompanija, Fu je rekao da su se transportne i putničke usluge takođe poboljšale jer su ciljane mere za obuzdavanje epidemije omogućile da roba cirkuliše bržim tempom, a ljudima da izađu i putuju više.

Sa transformacijom uslužne industrije i politikama za stabilizaciju rasta i promovisanje potrošnje, postoje povoljni uslovi da uslužni sektor održi snažan oporavak, rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.