NavMenu

Projekat "Pasoš kompetencija" - Kako do posla i bez diplome

Izvor: eKapija Utorak, 16.08.2022. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Građani koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem od sada imaju mogućnost da zaokruže svoje radno iskustvo i životno znanje kako bi lakše došli do posla.

U okviru projekta Pasoš kompetencija koje zajedno sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i MAPS, građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava stečenih tokom života.

Projekat Pasoš kompetencija namenjen je onima koji traže posao kao i onima koji bi da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada, pojašnjava se u saopštenju.

Kako ističe projektna menadžerka u GIZ Ivana Ristićevič, Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta.

Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu.

Ono što Pasoš izdvaja od ostalih instrumenata koji se takođe bave utvrđivanjem kompetencija, jeste jezgrovitost samog procesa kojim se one definišu i vrednuju ističe Ristićević:

- Rad se bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika. Mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka/ civilno služenje vojnog roka, politički i/ili socijalni angažman, posebne životne situacije.

Savetovanje je biografsko, obavlja se kroz seriju razgovora i samovrednovanje; savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

- Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala - kaže Ristićevićeva.

Spisak savetnika i njihov kontakt građani mogu da nađu na sajtu MAPS-a

Projekat Pasoš kompetencija podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" (PME) koji u Srbiji sprovodi GIZ.

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao. Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.