NavMenu

Obnova budućeg Istorijskog muzeja Srbije sledeće godine - Raspisivanje javne nabavke na jesen

Izvor: Novosti Nedelja, 14.08.2022. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Majstori će ući u zgradu Glavne železničke stanice na Savskom trgu, da bi se obnovila za Istorijski muzej Srbije, najverovatnije u martu 2023. godine.

Mada je ranije najavljen početak rekonstrukcije u ovom mesecu, komplikovana procedura i papirologija su je odložili.

- Očekujemo da će projektna dokumentacija biti završena krajem novembra, a onda bi trebalo da bude raspisana javna nabavka za izvođača. Mašinoprojekt radi tehničku dokumentaciju, za koju treba da dobije sve dozvole. Rekonstrukcija kasni zbog procedura, a tek krajem marta smo Zaključkom Vlade dobili celu zgradu. Morali smo da krenemo iz početka, ali dobro je to što će muzej imati više prostora - kaže za Novosti Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije.

Zgrada Glavne železničke stanice prostire se na 4.100 m2, a ukupna vrednost investicije procenjena je između 13,5 i 15 mil EUR. Kada obnova bude završena, Istorijski muzej Srbije osnovan pre 59 godina i raštrkan na tri lokacije, skućiće se na jednom mestu.

Pod krovom zdanja podignutog 1884. godine, prema idejnom rešenju bečkog arhitekte Vilhelma fon Flatiha, koje je razradio Dragiša Milutinović, naći će se izložbeni prostor, galerija, radionice, depo, biblioteka, muzička sala, biletarnica. Posebna pažnja će, kako je najavljeno, biti posvećena srpskom srednjem veku. Replike za buduću postavku, krune, odežde, oružja i drugi predmeti već su u izradi. Deo stalne postavke biće i Kosovski boj, kao i originalni pečat kneza Strojimira iz druge polovine devetog veka iz porodice Vlastimirović, koja je tada vladala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.