NavMenu

Može li se cement ojačati pomoću hitina iz školjki škampa?

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 13.08.2022. 12:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maylat/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvodnja cementa je glavni izvor emisije ugljenika, pa je bolje da se koristi što manje moguće. Nova studija bi mogla da pomogne, jer pokazuje da cement može biti mnogo jači ako se u njega doda materijal dobijen od otpadnih školjki škampa.

Na čelu sa prof. Somayehh Nassiri, naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta i Pacifičke severozapadne nacionalne laboratorije, počeli su sa ekstrakcijom jedinjenja poznatog kao hitin iz školjki škampa koje bi inače bile odbačene.

Hitin je drugi najzastupljeniji prirodni biopolimer na svetu (posle celuloze) i nalazi se u školjkama različitih rakova. Između ostalog, od nedavno se koristi u proizvodnji omota za hranu, nanočestica za ubijanje komaraca i antibakterijskih premaza.

U najnovijoj studiji, istraživači su dobili nanokristale i nanovlakna hitina, od kojih je svaki imao širinu hiljaditog dela vlasi ljudske kose. Kada se ovo doda konvencionalnoj cementnoj pasti u količini od 0,05% u odnosu na njenu težinu, dobijeni očvrsli cement je do 40% jači kada se savija, a 12% jači kada se kompresuje.

U poređenju sa običnim cementom, ovom je trebalo oko sat vremena duže da se stvrdne. To je zapravo poželjna karakteristika u nekim slučajevima, kao što je kada se mokri, gotovi beton transportuje na velike udaljenosti do gradilišta. Duže vreme vezivanja je verovatno posledica činjenice da hitinska vlakna i kristali odbijaju pojedinačne čestice cementa, menjajući njihova svojstva hidratacije.

Potrebno je sprovesti još istraživanja, a naučnici žele da vide kako ovakav cement utiče na performanse betona u kome se nalazi. Namera je da se koristi manja količina cementa ukoliko je on jači, a time se smanjuje ugljenični otisak građevinske industrije.

Rad o studiji nedavno je objavljen u časopisu Cement and Concrete Composites.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.