NavMenu

Mastitis - Šta je, zašto nastaje i kako se leči?

Izvor: eKapija Petak, 12.08.2022. 14:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StockSnap)
Mastitis je lokalno zapaljenje mlečnih kanala. Ovo može biti samo unutar pojedinačnih kanala, ali može zahvatiti i celu dojku gde zapaljenje prevazilazi kanale koji idu u ekstraglandularno tkivo. Prof. dr Florian Fitzal, grudni hirurg na Bečkoj privatnoj klinici (Wiener Privatklinik) kaže da nije jasan razlog zbog kojeg nastaje, ali se obično javlja tokom trudnoće ili tokom perioda dojenja zbog abnormalne galaktostaze.

- Ovo uzrokuje neuobičajeno dug period mirovanja mleka unutar kanala, što izaziva lokalnu prekomernu stimulaciju mlečnog epitela. Ova prekomerna stimulacija može izazvati lokalnu upalu. Štaviše, bakterije mogu lakše da se razvijaju u ovoj situaciji, izazivajući bakterijsku infekciju mlečnog kanala, a time i bakterijski mastitis - kaže dr Fitzal.

Simptomi mastitisa ne razlikuju se od simptoma tipičnih za upalu , kao što su crvenilo dojke, otečenost, lokalna bol i topla dojka.

- Dijagnoza mastitisa je klinička na osnovu anamneze kao i palpacije dojke i ultrazvuka kao i mamografije, da bi se isključio inflamatorni karcinom dojke. Konačno, MR-mamografija može za dalju dijagnozu, kako bi se isključio rak, ako se mastitis ne izleči standardnom negom - objašnjava doktor.

Kako navodi, mastitis je obično kombinacija lokalne upale i prekomernog rasta bakterija.

- Međutim, inflamatorni rak dojke se mora isključiti i razlikuje se od klasičnog mastitisa. Simptomi su slični, ali obično nema bolova - navodi.

Doktor Fitzal upozorava da, ako se lečenje odloži, mastitis može i da se zakomplikuje, a mogu se formirati apscesi . Govoreći o tretmanima koje prepouručuje, napominje da lokalni hladni jastučići i zavoji od skute mogu pomoći u značajnoj meri.

- Štaviše, uvek preporučujem unos klindamicina od 1.800 mg dnevno najmanje 10 dana. Grudnjak za trčanje bez žice ili bilo koja vrsta uskog grudnjaka takođe može pomoći u ublažavanju bolova. Od pomoći su i antiinflamatorni lekovi kao što su Parkemed, Deflamat ili Mekalen - dodaje.

A koja pravila treba poštovati ukoliko dođe do mastitisa?

- U slučaju akutnog mastitisa pokušajte da rashladite dojku i koristite krem sir, ako se ne popravi u roku od 2-3 dana potražite lekara i uradite ultrazvuk i MR-mamograf - savetuje prof. dr Florian Fitzal.


__________________________________________________

Wiener Privatklinik (WPK) jedna je od najuticajnijih privatnih klinika u Austriji, koja je drugu godinu zaredom izabrana za jednu od najboljih bolnica na svetu. Medicinske usluge koje pruža Wiener Privatklinik grupisane su oko 15 centara, pri čemu je onkološki centar ove bolnice - WPK Cancer European Academy Cancer Center, najkompleksniji i najugledniji privatni centar za dijagnostiku i lečenje raka u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Bolnica zapošljava 350 radnika i sarađuje sa više od 400 lekara koji su stručnjaci u različitim oblastima. Čak devet lekara ove bolnice Stenford je uvrstio u 10% najboljih svetskih naučnika.
__________________________________________________
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.