NavMenu

Do kraja meseca biće raspisan tender za projektovanje i izvođenje osam faza linijskog parka u Beogradu

Izvor: Politika Petak, 12.08.2022. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Tender za projektovanje i izvođenje preostalih osam od ukupno 10 faza linijskog parka trebalo bi konačno da bude raspisan do kraja meseca, potvrdili su juče za Politiku u Gradskoj upravi. Izgradnja prve faze jednog od najznačajnijih gradskih projekata, uređenje prostora u dužini od 4,6 kilometara između Beton hale i Pančevačkog mosta kojim su do 2018. godine prolazili vozovi, još traje.

Za deo priobalja između Beton hale i Bastiona Svetog Jakova čija je obnova započeta krajem januara angažovano je Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd koje održava to područje. Zelenilo će raditi i drugu fazu linijskog parka koja još nije počela - od Bastiona Svetog Jakova do SRC Milan Gale Muškatirović.

Prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta više od 50 mladih inženjera, izabranih na pozivnom konkursu 2020, osmislilo je kao višenamensku oazu za odmor i zabavu koja će zameniti prugu i stihijski podignute objekte, oplemeniti deo grada uz industrijska postrojenja i omogućiti bolju vezu grada i reke.

Linijski park po uzoru na njujorški Haj lajn imaće pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim-staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone, edukativne centre.

Ali korist od njegove izgradnje imaće i brojni investitori koji su se našli na njegovoj trasi. Planski dokument koji je osnov za izgradnju linijskog parka, usvojen prošlog avgusta, na velika vrata ugurao je i gradnju stanova i komercijalnih sadržaja. Od ukupno 66 hektara, koliko je obuhvaćeno planom detaljne regulacije linijskog parka, 22,8 hektara priobalja pripada novom zelenom koridoru.

Vrednost linijskog parka, trogodišnjeg projekta, iznosi između 55 i 60 mil EUR i finansiraće se iz budžeta grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.