NavMenu

Street art sa misijom - Udruženje Te8 slika murale i ukazuje na važna društvena pitanja

Izvor: eKapija Utorak, 09.08.2022. 14:51
Komentari
Podeli
Predrag Radovanović (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Predrag Radovanović
U jeku pandemije koronavirusa, urbana umetnost je bila jedna od retkih kulturnih aktivnosti koje su mogle da deluju na javnoj sceni. Upravo u to vreme u Beogradu je nastalo Udruženje za razvoj i promociju urbane umetnosti Te8.

- Naša vizija je da Beograd i Srbiju visoko pozicioniramo na globalnoj street art sceni - kaže za eKapiju Predrag Radovanović, direktor ovog Udruženja koje zajednički vodi tim internacionalnih umetnika i prijatelja.

Predrag ističe da od osnivanja nastoje da svojim delovanjem preispitaju i obrade važne društvene teme:
Mural u inkluzivnom centru "Evo ruka" (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Mural u inkluzivnom centru "Evo ruka"

- Jedna od njih je socijalna inkluzija dece sa određenim problemima. U saradnji sa ambasadom Velike Britanije oslikali smo murale u inkluzivnom centru "Evo Ruka" i u Svratištu za decu u Krfskoj koje vodi Centar za integraciju mladih. U izvođenje murala bili su uključeni i deca i zaposleni u ambasadi, a svoj doprinos u oslikavanju dala je ambasadorka Šan Maklaud.

Prema rečima Radovanovića, interesantan događaj u street art kalendaru u Beogradu je bio i festival Udruženja organizovan u OŠ "Branislav Nušić" u Beogradu.
Mural nasliakn u okviru festivala u OŠ Branislav Nušić u Beogradu (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Mural nasliakn u okviru festivala u OŠ Branislav Nušić u Beogradu

- Mislimo da je važno da se deci umetnost približi već od školskog uzrasta. Bio je to uspešan događaj tokom kojeg smo na Voždovcu predstavili umetnike koji aktivno deluju na sceni i predstavili neka nova imena. Ujedno je to bio jedini festival te vrste u Beogradu - ističe naš sagovornik.

Ipak, projekat na koji je udruženje TE8 najviše ponosno je "Wall Mall urban art space". Reč je, kako kažu, o potpuno unikatnoj platformi u TC Stadion u Beogradu:
Mural u TC Stadion (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Mural u TC Stadion

- To je neformalni izložbeni prostor, koji postoji u formi otvorene ulične galerije prenesene na "ulice" tržnog centra. Zasnovan je na principu prolaznosti kao temeljne karakteristike ulične umetnosti, gde umetnik konstantno stvara rad preko dela prethodnog umetnika. Ono što ovaj koncept čini još posebnijim jeste multidisiplinaran pristup, kod kojeg umetnici predstavljaju i svoje studijske radove u digitalnom izrazu. "Wall Mall urban art space" nudi umetnicima prostor da svoj rad besplatno prikažu javnosti, što je dodatna vrednost ovog projekta i zato veliku zahvalnost dugujemo partnerima iz TC Stadion uz čiju pomoć se platforma realizuje.

Radovanović kao poseban projekat navodi i rad u KC Silosi na Dorćolu.
Mural Silosi (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Mural Silosi

- Silosi su bili poseban izazov pre svega zbog svoje forme i dimenzija, visine 25m što je nekih 8 do 9 spratova. Drago mi je da je moja umetnost deo "Silosa", novog umetničkog distrikta u Beogradu. Mural nosi ime "Zaštitnik" i inspisran je, kao i moji predhodni radovi, etnografskim ornamentima našeg naroda - kaže naš sagovornik.


Ističe da mu je cilj da kroz murale i jedinstven likovni izraz prilagođen njegovom umetničkom senzibilitetu i današnjem vremenu, približi i ukažem na važnost bogatog kulturnog nasleđa naših predaka.

- Srećan sam što se sve više prepoznaje značaj povezanosti tih motiva i urbane umetnosti. To potvrđuje moj mural "Staparski ćilim", koji je nastao u saradnji sa Gradom Somborom kao deo je državne incijative da se naši ćilimi unesu na UNESCO listu - navodi Radovanović.
Mural Staparski ćilim (Foto: Marija Plavšić/Association Te8)Mural Staparski ćilim

On smatra da urbana umetnost ima moć interakcije sa svim društevnim slojevima i da je njena poruka dostupna svima.

- Nas kao Udruženje hrabri činjenica da sve više nailazimo na razumevanje i podršku institiucija, kao i društveno odgovrinh kompanija i drugih zainteresovanih koji shvataju važnost ulaganja u kulturu i razvoj zajednice, što je karakteristika razvijenog društava kome svi težimo - smatra Pregrag.

Zaključuje da su njegovi umetnički planovi za budućnost vezani za razvoj Udruženja i njegovog ličnog umetničkog izraza u Srbiji, ali i u UAE, u kojiima, je, kako kaže, već imao pozitivna iskustva sa komercijalnim projektima u okviru kojih je oslikavao medicinske ambulante, vrtiće, pet centre i privatne vile na poziv Jelene Bin Drai, srpske modne kreatorke koja živi i radi u Emiratima.

B. P.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.