NavMenu

Manjak radne snage najalarmantniji u sektoru građevinarstva - Da li je rešenje u angažovanju radnika iz Bangladeša, Gvatemale i Vijetnama?

Izvor: eKapija Utorak, 09.08.2022. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji nema dovoljno radnika za sve započete ili planirane građevinske radove i zato se prave ugovori sa Bangladešom i Gvatemalom o angažovanju njihovih radnika kojim se daju dugotrajne radne dozvole, izjavio je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na Kuli Beograd. On je dodao da je zato Inicijativa Otvoreni Balkan važna.

Kako je prenela agencija Beta, Vučić je tom prilikom rekao da na gradilištu radi 2.500 ljudi, a da bi "trebalo više ali nema dovoljno radnika".

Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prema pisanju sajta Danas iz juna ove godine, u procesu zaključivanja sporazuma sa Bangladešom, Vijetnamom i Gvatemalom kojim bi se olakšao dolazak radnika iz ovih zemalja u Srbiju.

- Iz ugla Unije poslodavaca Srbije svakako je za pohvalu svaka akcija koja vodi ka jednostavnijem i efikasnijem angažovanju potrebne radne snage - kažu iz ovog udruženja za eKapiju.

Kako navode, poznato je već duže vreme da znatan broj privrednih grana kuburi sa radnom snagom, odnosno da potrebnog broja zaposlenih nema među domaćim stanovništvom. Ovaj nesklad između potreba preduzeća i stanja na tržištu najočigledniji je i možemo reći najalarmantiji u sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i poljoprivrede, ali trend je isti i u skoro svim drugim privrednim granama.

- Nedostatak se manifestuje na najrazličitije načine, od otežanog zapošljavanja, nižeg kvaliteta proizvodnje i usluga, do smanjenja obima poslovanja usled nemogućnosti da se angažuje potrebna radna snaga.


Kakva su očekivanja poslodavaca?

Govoreći o mogućem zapošljavanju radnika iz Bangladeša, Gvatemale i Vijetnama, iz Unije navode da "od državnih organa poslodavci očekuju da procedura zapošljavanja stranaca, pa i potencijalnih radnika iz ove tri zemlje, bude što jednostavnija, uz što manje birokratskih prepreka i dodatnih ili skrivenih troškova".

- Podrazumevajuće je da kandidati za posao budu dostupni svima, od malih i srednjih preduzeća do velikih poslovnih sistema - kažu za eKapiju.

Na pitanje kako odlazak sezonskih radnika na rad u inostranstvo i u zemlje regiona utiče na celokupnu sliku na tržištu rada, iz Unije poslodavaca Srbije napominju da se pitanje sezonskih migracija tiče ne samo Srbije već i zemalja manje ili više razvijenih od nas.

- Kretanje radne snage na tržištu je nešto na šta se treba navići - naglašavaju.
Ipak, dodaju, odlazak sezonskih radnika na rad u zemlje regiona svakako ima uticaj na otežano zapošljavanje u Srbiji, jer radnici odlaze u snažnije ekonomije nego što je naša, a odlaze i da rade prekovremeno ili čak dvostruke smene kako bi zaradili određeni novac u kratkom vremenskom roku.

- I svakako da činjenica što nema dovoljno domaće radne snage utiče na povećano interesovanje poslodavaca za zapošljavanje stranaca – kažu iz Unije poslodavaca.

Ono na čemu insistiraju poslodavci, zaključuju, je ozbiljna reforma obrazovanja, a samim tim i tržišta radne snage kako bi se otklonile anomalije koje nisu sezonske prirode, već postoje duži period unazad.

A kako su za naš sajt rekli iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, "po Zakonu o zapošljavanju stranaca svi poslodavci koji ispune zakonom propisane uslove za zapošljavanje stranaca mogu zaposliti strance, bez obzira na državu iz koje oni dolaze".

- U zavisnosti od vrste dozvole za rad razlikuju se i uslovi koje treba ispuniti za zapošljavanje stranaca. Pored Zakona o zapošljavanju stranaca, kojim su uređeni uslovi i postupak za zapošljavanje stranaca, Pravilnikom o dozvolama za rad bliže se propisuje način izdavanja dozvola za rad i način dokazivanja ispunjenosti uslova i potrebni dokazi za izdavanje dozvola za rad – naveli su iz ministarstva za eKapiju.

S. Maričić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.