NavMenu

Ukrajina zainteresovana za prevoz robe preko Luke Bar u saradnji sa špediterom iz Srbije

Izvor: RTCG Subota, 06.08.2022. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Miles Loewen)
Ukrajina traži alternativne logističke rute za isporuku širokog spektra proizvoda u i iz Ukrajine. U tom kontekstu, ambasada radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, posebno u Crnoj Gori, saopštili su iz ukrajinske ambasade u Podgorici Portalu RTCG. Kako su rekli, ukrajinska strana je zainteresovana da obavi dodatne konsultacije sa Lukom Bar u vezi sa uspostavljanjem saradnje.

Iz RTCG želeli su da provere da li su tačne informacije sa sajta Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica, da je Crna Gora ponudila prevoz robe preko Luke Bar.

- Informacije koje ste naveli su postavljene na sajtu Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica. Shodno tome, dodatni komentari se mogu dobiti od pomenutog ukrajinskog kargo prevoznika - saopštili su iz ukrajinske ambasade u Podgorici.

Da Crna Gora nudi Ukrajini prevoz robe preko Luke Bar, objavio je ukrajinski gmk.centar. O tome je, kako prenosi gmk.centar, izvestio Centar za transportnu logistiku Ukrzaliznica.

Ukupan kapacitet luke dostiže pet miliona tona godišnje, a u proseku se koristi samo 50% njenog potencijala, prenosi taj portal.

Kako navode, Luka Bar poseduje nekoliko specijalizovanih terminala, posebno za za suve rasute terete, za tečne i generalne terete.

- Crnogorska strana je izrazila zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa Ukrajinom na korišćenju kapaciteta Luke za pretovar i transport robe" - navodi se u dokumentu.

Luka Bar sarađuje sa špediterima iz Srbije, kompanijom Panšped koja će, kako stoji u dokumentu, pomoći u organizaciji.

- Spremni smo da doprinesemo uspostavljanju logističke rute za transport širokog spektra proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar - napominje predstavnik kompanije.

Pored toga, Panšped ima mogućnost da u slučaju takve potrebe koristi i besplatne vagone srpske železnice.

Kako je ranije izvestio GMK centar, u maju je prvih 35 hiljada tona ukrajinske rude prevezeno kroz luku Konstanca u Rumuniji.

Pored toga, krajem maja poljska luka Svinoujšće poslala je prvi dio od 30 hiljada tona ukrajinske rude gvožđa. Ruda je dopremljena u luku železnicom i poslata kupcu u Alžir. Osim toga, u to vreme je na vezovima luke bilo više od 50 hiljada tona ukrajinske rude.

U periodu januar-jun 2022. godine, ukrajinske rudarske i metalske kompanije smanjile su izvoz rude za 24,2% u odnosu na isti period 2021. godine na 17,01 miliona tona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.