NavMenu

Invazija majmuna na Srbiju

Izvor: eKapija Petak, 05.08.2022. 11:17
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/Arthur Mazi)Ilustracija
Srpski preduzetnik iz Novog Sada jedan je od prvih vlasnika NFT-ova iz najpoznatije kolekcije na svetu "Bored Ape Yacht Club" u regionu, prenosi portal Law Life.

Priča o Metaversu i širenju maloprodajnih lanaca na ovaj univerzum nam je već poznata, ali ovo tržište nikad ne miruje! Ono što je jedna važna vest je to da je Metaverse i fenomen NFT-ova konačno stigao i u Srbiju – i to na velika vrata. Od početka 2022. godine su poznati brendovi poput "Zare", "Manga", "Starbucks" i mnogih drugih svoje poslovanje preneli i na digitalni univerzum, mahom putem kreiranja svojih NFT-ova.

Upravo se tržište NFT-ova u poslednjih godinu dana razbuktalo, pa sada postoje kolekcije NFT-ova koje vrede i više miliona dolara. Jedna od tih kolekcija je i "Bored Ape Yacht Club" koja sadrži desetine hiljada NFT-ova, a neki od svetski poznatih vlasnika su Eminem, Serena Vilijams, Džastin Biber i Šekil O'Nil. Ova kolekcija vredi više od milijarde dolara, a vlasnicima pojedinačnih NFT-ova ne samo što otvara vrata za bezbroj pogodnosti u digitalnom svetu, već im omogućava da budu deo istorijskog momenta kada NFT postaje deo mejnstrim popularnosti.

Upravo je i delić tog istorijskog momenta, Darko Pavić, CEO kompanije Fiscal Solutions iz Novog Sada, uspeo da dovede i u Srbiju, time što je postao jedan od prvih ljudi sa ovih prostora, koji može da se pohvali da je vlasnik NFT-ova "Bored Ape Yacht Club". Kada smo ga pitali šta ga je navelo da počne da se interesuje za Metaverse i NFT-ove, odgovorio nam je da su klijenti počeli da ga pitaju za savet kako da posluju unutar Metaversa. S obzirom da je Fiscal Solutions kompanija koja se bavi fiskalizacijom i posluje sa internacionalnim maloprodajnim lancima, osetila se potreba za razvijanjem stručnosti u tom polju kako bi svojim klijentima mogli pružiti i adekvatne odgovore i savete.

To početno interesovanje za poslovanje unutar Metaversa preraslo je i u lično interesovanje za tržište NFT-ova, a svoje znanje, Darko Pavić, o još uvek neistraženoj i donekle nepoznatoj temi može da pripiše svakodnevnom istraživanju, praćenju trendova, edukacijama i pre svega, pomnom posmatranju onoga što druge kompanije rade, a zatim i trudu da ode korak dalje. Taj rad je prerastao i u sopstvene edukacije koje organizuje putem Master Class-a i podršci mladim umetnicima koji imaju ambicije da kreiraju sopstvene NFT kolekcije. Krajnji cilj Darka Pavića je svakako da ove teme približi regionu, da edukuje i informiše o značaju digitalnog sveta širu javnost koja do sada nije imala prilike da se bliže upozna sa njim.

Kada pričamo o budućnosti digitalnog sveta, Darko Pavić poručuje da to više i nije budućnost, i da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti na pragovima svakog od nas. Svoju ulogu vidi u obliku mentorstva, a cilj mu je edukacija što većeg broja ljudi, kako bi svako od nas upoznao taj novi, još neistraženi, ali vrlo stvaran svet.

S tim u vezi, Ape School projekat koji je pokrenula kompanija Fiscal Solutions, pored edukacija različite vrste, izdaje i svoju prvu edukativnu NFT kolekciju pod nazivom "Masters of Blockchain". Vlasnici ovih NFT-ova imaće pristup edukativnim materijalima, dokumentima, konferencijama i mnogim drugim pogodnostima. Ono što je specifično u vezi sa ovim NFT-ovima je da će oni biti potpuno besplatni, a oni koji budu želeli da ih imaju, platiće samo "gas fee", odnosno prenos NFT-a u sopstveni digitalni novčanik. Free mint će se održati 4. septembra 2022., a link putem kog mogu da se prijave za takozvani "free mint" je sledeći https://www.masters-of-blockchain.xyz/whitelist/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.