NavMenu

Suša nije zaobišla ni Dunav - Nizak vodostaj otežava plovidbu, kruzeri zaustavljeni, teret otežano putuje

Izvor: RTS Četvrtak, 04.08.2022. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
Nepovoljna hidrološka situacija, prouzrokovana ekstremno visokim temperaturama i najvećom sušom u Evropi u poslednjih deset godina, nije zaobišla ni Dunav. Zabrinjavajuće nizak vodostaj otežava rečni transport u gotovo svim državama.

- Veliki kruzeri, putnički saobraćaj je skoro pa zaustavljen, budući da putnički brodovi češće imaju dublji gaz nego teretni, i zbog toga su oni onemogućeni i na Dunavu i na Rajni da saobraćaju. Sa druge strane teretni saobraćaj nije prekinut, ali svi veliki brodovi idu sa uvrh glave sa četvrtinom, a najčešće sa petinom mogućeg opterećenja. Sva nafta, lož-ulje, građevinski materijal, koji se inače rekama transportuje, sada se mnogo sporije transportuje - navodi dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević.

Manje tereta sa sobom nosi veće troškove. Sa finansijskim gubicima plovi se i pojedinim delovima na 588 kilometara dugoj trasi Dunava kroz našu zemlju. Obustave saobraćaja, kako kažu nadležni, uprkos velikoj suši nema, ali ima problema.

- Najveće probleme smo imali na sektorima Arankina ada i Čortanovci. Arankina ada je u međuvremenu regulisana i tu nemamo više problem, a što se tiče Čortanovaca, radovi su u toku - rekao je za RTS pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Kako je navedeno, na 10 kilometara kroz Novi Sad iz vode su izronila peščana ostrva, koja prethodnih dana nisu uspeli da izbegnu svi pa se nasukalo nekoliko barži i brodova.

Peščani sprudovi u Novom Sadu nisu čudo. Viđali su ih Novosađani i prethodnih godina, ali u ovoj količini i ovom broju kažu ne pamte još od 2003. U ovom trenutku Dunav je za oko dva metra niži nego prosečno.

- Ovakvo stanje nismo imali odavno. Razlog pojave je izuzetno mala količina atmosferskih padavina, pa onda plus i mala količina snega na planinama u toku zime i to je rezultiralo opadanjem vodostaja - objašnjava Božidar Beloš iz Voda Vojvodine.

Sa najtežim uslovima za plovidbu susreću se brodovi koje se upute u Bugarsku.

- Nizvodno od Srbije imamo ogroman problem u Bugarskoj, gde je potpuna obustava plovidbe u sektoru Belene ili Dunavica. Tako da je to ozbiljan problem koji na nas utiče, zato što jedan deo uglja koji treba da se preveze za potrebe termoelektrane Nikola Tesla dolazi iz Bugarske, preko luke Ruse - kaže Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.