NavMenu

Povećana planirana dubina metroa na deonici prve faze linije 1 od stanice Pančevački most - Naručena nova geološka istraživanja

Izvor: eKapija Sreda, 03.08.2022. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)Ilustracija
JKP Beogradski metro i voz raspisao je tender za izradu Elaborata o geološkim istraživanjima sa geotehničkim projektnim izveštajima za TBM deonicu od st. Pančevački most (isključivo) do kraja prve faze linije 1.

Kako je objašnjeno u projektnom zadatku, deonica prve faze Linije 1 beogradskog metroa od st. Pančevački most do kraja prve faze linije 1, koja uključuje i stanicu Karaburma, gradiće se TBM-om (mašina za bušenje tunela – eng.Tunnel Boring Machine TBM).

Geološka dokumentacija treba da definiše sve inženjersko-geološke i geotehničke uslove za potrebe izrade IDP-a za izgradnju prve faze Linije 1 metroa na ovoj deonici od km 15+375 do km 16+600.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da su u toku 2021. godine izvršena detaljna inženjerskogeološka-geotehnička istraživanja i urađen je Elaborat o inženjerskogeološkim-geotehničkim uslovima izgradnje prve faze Linije 1 beogradskog metroa, za potrebe izrade Idejnog Projekta kompletne prve faze Linije 1.

- U trenutku izrade pomenute dokumentacije, na predmetnoj deonici Linije 1 bila je predviđena izgradnja tunela plitko ispod površine terena ("Cut&Cover" tehnologija). Međutim, s obzirom da je u toku razrade tehničkih rešenja i izrade Idejnog projekta došlo do promene tehnologije gradnje, sa "Cut&Cover" se prešlo na TBM tehnologiju, dubina tunela je povećana, a samim tim i dubina objekata koji se nalaze na trasi: metro stanica Karaburma i lansirni šaht za dve TBM - stoji u dokumentu.


Dodaje se da se kao posledica promene dubine tunela i objekata javila neophodnost pogušćenja i produbljenja geološko-geotehničkih istražnih radova na ovom delu trase, što uslovljava i izradu novog Elaborata o geološkim istraživanjima.

Cilj istraživanja je, kako se kaže, da se upotpuni slika geološke građe i geotehničkih uslova na delovima gde to nije definisano u okviru predhodnih istraživanja.

Tender je otvoren do 29. avgusta, detaljnije OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.