NavMenu

Kreće projekat koji će Beogradu i Sremu omogućiti prenos energije vetra iz južnog Banata

Izvor: eKapija Subota, 30.07.2022. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju tri urbanističkog projekta za izgradnju dalekovoda i trafostanice u okviru projekta "Beogrid 2025".

Urbanistički projekti čiji je investitor Elektromreža Srbije, a koje je izradio Elektroistok doo iz Beograda, odnose se na
izgradnju jednosistemskog dalekovoda 400 kV za uvođenje dalekovoda br. 450 RP Mladost - TS Novi Sad 3 u TS Beograd 50, zatim, izgradnju dva dvosistemska dalekovoda 110 kV za uvođenje dalekovoda br. 1178ab TS Beograd 5 – TS Beograd 9 u TS Beograd 50 i na izgradnju trafo stanice 400/110 kV "Beograd 50".

Planirana trasa dalekovoda 400 kV za uvođenje dalekovoda br. 450 RP Mladost - TS Novi Sad 3 u TS Beograd 50 prostire se preko opština Zemun (KO Ugrinovci), opštine Surčin (KO Dobanovci) i opštine Pećinci (KO Deč i KO Šimanovci), u dužini od oko 12 km.

Realizacijom dalekovoda omogućilo bi se povezivanje planirane trafo stanice sa postojećim dalekovodom 400 kV br.450 i to po principu ulaz-izlaz.

Trafostanica će se nalaziti na oko 10.8 ha i biće udaljena udaljena oko 2 km od naselja Ugrinovci, a dva dvostistemska dalekovoda na površini od oko 72 ha prostiraće se preko katastarskih opština Ugrinovci, Zemun polje i Dobanovci i, kako se navodi, doprineće stabilnijem radu elektroenergetskih sistema na teritoriji opština
Ugrinovci, Dobanovci i Batajnica, omogućiti dalji industrijski razvoj regiona i povećati pouzdanost napajanja.

Kako je objašnjeno u projektima, u okviru procesa izrade panevropskog plana razvoja TYNDP 2020 nalazi se i energetski koridor North Continental Southeast (CSE) ENTSO-E kontinentalne Evrope. North CSE corridor ima regionalan značaj jer povećava prenosni kapacitet između Srbije i Rumunije, što utiče na stvaranje integrisanog evropskog tržišta električne energije.

Ovaj koridor takođe ima izuzetan značaj za prenosni sistem Srbije jer omogućava evakuaciju energije vetra iz Južnog Banata, rasterećenje trafo stanice 220/110/35 kV Beograd 5 i sigurnije napajanje potrošača zapadno od Beograda.

Prva komponenta ovog projekta je izgradnja trafo stanice 400/110 kV "Beograd 50" sa raspletom 110kV i 400kV vodova – projekat "BeoGrid 2025", koji je Zaključkom Vlade Srbije proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Projektom "BeoGrid 2025" planirane su celine koje se odnose na izgradnju nove transformatorske stanice 400/110 kV "Beograd 50", jednosistemskog 400 kV dalekovoda za uvođenje DV br.450 (RP Mladost – TS Novi Sad 3) u TS "Beograd 50", dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br.1178 AB (TS Beograd 5 – TS
Beograd 9) u TS Beograd 50, dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br.104/8 (TS Stara Pazova – TS Inđija 2) u TS Beograd 50, dvosistemski 400 kV dalekovod TS Beograd 50 – PRP Čibuk 1 sa opremanjem 400 kV polja u PRP Čibuk 1 i dvosistemski kabl 110 kV TS Beograd 50 – TS Beograd 49 (Aerodrom).


- Realizacijom ovog kompleksnog projekta zadovoljiće se potreba za izgradnjom nove elektroenergetske infrastrukture kojom bi se energetski osnažilo sremsko konzumno područje Beograda. Na taj način obezbediće se električna energija koja će omogućiti razvoj industrije i privrede na širem prodručju Beograda, Zemuna, Novog Beograda, Sremskog regiona uključujući i područje Stare Pazove. Istovremeno, realizacijom ovog projekta omogućiće se i dalji razvoj kompleksa aerodroma Nikola Tesla - ističe se u dokumentu koji je na javnom uvidu od 8. do 16. avgusta.

Podsetimo, iz EMS- a su nedavno za eKapiju rekli da je ovo preduzeće u poslednjih sedam godina na području južnog Banata uložilo oko 30 mil EUR u potpuno novu prenosnu mrežu 400 kV i 110 kV naponskog nivoa, odnosno izgradio je dva potpuno nova dalekovoda - 2x400 kV Pančevo 2 - državna granica sa Rumunijom i DV 110 kV TS Bela Crkva - TS Veliko Gradište.

- Upravo ove investicije su omogućile da EMS AD izda uslove za priključenje vetroelektrana na području južnog Banata, približno 2.400 MW, a zbog velikog interesovanja investitora vetroparkova za južni Banat, EMS je u investicioni plan uvrstio realizaciju dvosistemskog dalekovoda 400 kV od Čibuka 2 do TS Beograd 50, koji je projekta Beogrid2025 - kazali su u EMS-u za naš portal.

B. P.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.