NavMenu

"San neolitske noći" - Izložba preko 180 predmeta u Muzeju Vojvodine

Izvor: eKapija Nedelja, 17.07.2022. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
U Muzeju Vojvodine otvorena je postavka "San neolitske noći" koja predstavlja bogato arheološko nasleđe naše zemlje i svedoči o životu ljudi tokom neolitskog perioda. Autori izložbe su Lidija Balj i Andrej Starović, a zajednički je organizuju Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije, u okviru programskog luka "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture.

Izložbu je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je tom prilikom rekao da će doba neolita biti oživljeno nizom artefakata neprocenjive vrednosti koji svedoče o vremenu od pre gotovo deset milenijuma, ali i primenom najsavremenijih tehnologija kojima će, između ostalog, sasvim realistično biti oživljen naš daleki prapredak, stanovnik Lepenskog Vira, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da izložba predstavlja jedno od najinteresantnijih praistorijskih razdoblja, da nam daje priliku da se susretnemo sa predmetima, običajima i verovanjima iz tog doba, te da upoznamo dane i noći neolitskih zajednica.

Prema rečima direktorke Muzeja Vojvodine Tijane Stanović Pešterac, postavku čini preko 180 predmeta neprocenjive vrednosti, a ovo je, kako je rekla, prvi put od 1968. da je organizovana sveobuhvatna izložba koja se bavi neolitom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.