NavMenu

Lučić: Dug Telekoma 1,4 mlrd EUR, na prodaju će biti ponuđene obveznice

Izvor: N1 Nedelja, 03.07.2022. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: telekom.rs)
Telekom najavljuje prodaju obveznica od pola milijarde evra, a direktor kompanije Vladimir Lučić poručuje da će tako zarađeni novac biti iskorišćen za, kako je rekao, diverzifikaciju duga i refinansiranje kredita. On priznaje da kompanija trenutno duguje 1,4 mlrd EUR, ali tvrdi da i prihodi značajno rastu.

Novi poziv upomoć, vredan pola milijarde evra, Telekom će uputiti sa frankfurtske ili luksemburške berze. Prvi čovek te kompanije ubeđen je da investitori više neće biti rezervisani zbog rata u Ukrajini i u prodaji obveznica Telekoma ima optimističnu viziju: biće para da se pokriju i dugovi i krediti, ali i da se opet ulaže.

- Faktički naš neto dug iznosi 1,4 mlrd EUR. Ono što je dobro, 2021. godine imali smo naporan investicioni ciklus, čak smo kupili englesku i italijansku ligu, ali nismo povećali ukupan konsolidovani dug. To znači da nama prihod značajnije raste i krajem 2022. godine počećemo da smanjujemo dug, a profitabilnost će se povećavati - naveo je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekom Srbija.

Opoziciona političarka Marinika Tepić tvrdi da Telekom fingira gotovo sve rezultate i da su realni prihodi mnogo manji od onih koje ta firma navodi.

- Telekom je 2017. imao neto dug od 468 mil EUR, a sada od 1,5 mlrd EUR - napisala je na Tviteru Tepićeva.

Čeka nas vrlo turbolentan finansijski izveštaj o poslovanju Telekoma, kaže ekonomski novinar Miša Brkić. Zaključuje da će se, kada budu zvanično objavljeni, rezultati Telekoma za 2021. otkriti loše poslovanje i pita se ko će biti garant obveznica koje ta kompanija planira da proda.

- Ako je to država, onda znači da se ona ponovo zadužuje za pola milijarde evra i u slučaju da Telekom to ne bude mogao da vraća, država će stati iza toga, to vam je isto kao u slučaju zaduživanja Srbijagasa ili EPS-a - navodi Brkić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.