NavMenu

DIMAK hotspotovi zajednički projekat Nacionalne službe za zapošljavanje i GIZ-a

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.06.2022. 12:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), otpočelo je sprovođenje pilot-projekta "DIMAK hotspotovi" u okviru koga je uspostavljeno šest jedinica u gradovima-opštinama u kojima se nalaze Migracioni servisni centri pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), i to u Novom Sadu, Nišu, Boru, Kruševcu, Kraljevu i Novom Pazaru.

DIMAK je deo šire inicijative Nemačke vlade "Povratak u nove šanse" i u Srbiji ga sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u okviru programa "Migracije za razvoj (PME).

Kroz savetovanje, informisanje i upućivanje na konkretne mere besplatne podrške koje nudi sam DIMAK, kao i brojne partnerske organizacije DIMAK-a, pruža se podrška povratnicima iz Nemačke i trećih zemalja, kao i lokalnom stanovništvu u oblasti socijalne i ekonomske (re)integracije. Takođe, DIMAK informiše i savetuje o mogućnostima regularne migracije u Nemačku, ali i o rizicima neregularnih migracija.

U okviru hotspot jedinica DIMAK-a, savetnici će u navedenim gradovima pružati relevantne informacije i savete zainteresovanim klijentima jednom nedeljno u prostorijama Migracionih servisnih centara pri NSZ. Klijenti će, takođe, moći da dobiju jasne informacije o svojim pravima i načinu kako da ih ostvare, kao i o dostupnim uslugama i merama u lokalnoj zajednici, posebno u oblasti zapošljavanja, unapređenja kvalifikacija i uključivanja na tržište rada u Srbiji, zatim u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja i psihosocijalne pomoći. Osim podrške vezane za povratak i reintegraciju, klijenti će moći da dobiju i informacije o uslovima za regularne radne migracije.

Dodatno, klijentima može biti obezbeđena i tehnička i administrativna podrška u upravnim postupcima za prijavu prebivališta/boravišta, pribavljanje ličnih karti i zdravstvenih knjižica.

Pored navedenih usluga, hotspot jedinice imaju za cilj uspostavljanje saradnje među relevantnim akterima na lokalnom nivou koji su u direktnom kontaktu sa povratnicima i socijalno ranjivim društvenim grupama u cilju multisektorskog pristupa u pružanju pomoći klijentima.

Ovo podrazumeva rad na umrežavanju savetnika Migracionih servisnih centara NSZ, Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS), poverenika za izbeglice i migracije, centara za socijalni rad, jedinica lokalne samouprave, romskih koordinatora, zdravstvenih medijatora, pedagoških asistenata, javnih i privatnih preduzeća i organizacija civilnog društva, u cilju doprinosa održivoj reintegraciji. Sa druge strane, ovakva saradnja između MSC/NSZ i DIMAK-a kao i ostalih navedenih aktera omogućiće bolji pristup jačanju međusobne saradnje u smislu razmene informacija i pozitivne prakse u radu sa ciljnim grupama, navedeno je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Imajući u vidu Strategiju o ekonomskim migracijama Republike Srbije i nastojanja da se ojača povratna migracija, MSC/NSZ će se dalje razvijati i kroz povezivanje stručnih povratnika i aktivnosti dijaspore sa odgovarajućim programima NSZ za razvoj lokalnih zajednica, ali i kroz podizanje sopstvenih kapaciteta u cilju ispunjavanja tehničkih preduslova za pridruživanje EURES mreži.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.