NavMenu

Otvoren Prirodnjački centar u Ovčar Banji namenjen nauci i razvoju obrazovnog turizma

Izvor: eKapija Subota, 25.06.2022. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/TinnitusDoll)
Prirodnjački centar u Ovčar Banji, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 30 miliona dinara otvoren je svečano u petak.

Želimo i da doprinesemo zaštiti životne sredine, lepoti i turističkim potencijalima Srbije, naglasila je Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prilikom otvaranja najavivši i nove projekte, izgradnju rehabilitacionog centra, kao isturenog dela Opšte bolnice Čačak i izmuljivanje jezera Međuvršje.

Na to se dalje nadograđujemo time što će Grad Čačak graditi jednu energanu na biomasu, tako da ćemo taj mulj da koristimo kao energent, pa ćemo praviti zelenu energiju od toga. Na taj način polako ulazimo u sistem cirkularne ekonomije u Republici Srbiji, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, završetkom auto-puta do Požege izmestiće se saobraćaj iz klisure i to će biti prilika da se predstave sve lepote Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje.

Brnabić je prethodno posetila Ovčarsko-kablarsku klisuru i jezero Međuvršje, gde joj je na pristaništu predstavljen projekat izmuljivanja, vredan skoro 40 miliona evra.


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je precizirala da je u izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uloženo približno 30 miliona dinara.

S obzirom na to da je reč o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma, objasnila je Vujović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.