NavMenu

U Somboru u planu razvoj nautičkog saobraćaja - Moguća gradnja marine, uspostavljanje linija sa Hrvatskom i Mađarskom

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.06.2022. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Pokretanje zajedničkih aktivnosti u oblasti nautičkog saobraćaja bila je tema sastanka direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića, načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga Gorana Nonkovića i gradonačelnika Sombora Antonia Ratkovića.

Vuk Perović je istakao da Agencija intenzivno radi na razvoju marina u Srbiji.

- Marine imaju veliki potencijal za unapređenje nautičkog saobraćaja i zaokružuju turističku ponudu naše zemlje. U skladu sa tim, u prethodnom periodu započeli smo investicioni ciklus u infrastrukturu nautičkog saobraćaja. Sombor je multikulturalan grad, bogate istorije i izuzetnih prirodnih odlika i predstavlja atraktivnu lokaciju za marinu. Pored toga, Agencija će stručno podržati gradsko rukovodstvo u inicijativi da se uspostavi brodski linijski saobraćaj sa gradovima u Hrvatskoj i Mađarskoj. To će doprineti poboljšanju lokalne ekonomije i omogućiti turistima da se upoznaju sa znamenitostima Sombora. Naš cilj je da iskoristimo brojne potencijale Srbije za afirmisanje nautičkog saobraćaja, imajući u vidu značaj ove privredne grane za kulturno povezivanje i povećanje ukupnih prihoda - naglasio je Perović, navedeno je u saopštenju.

Načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković je naveo da podržava napore za razvoj nove infrastrukture u putničkom vodnom saobraćaju, pre svega marine na Dunavu kod Bezdana.

- Smatramo da bi time bila upotpunjena turistička ponuda i ostvaren optimalni ekonomski efekat na području okruga kao podunavskog regiona. Posebno ističemo opšti značaj mogućeg organizovanja linijskog saobraćaja između gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj - podvukao je on.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izrazio je zadovoljstvo zbog posete Agencije i buduće saradnje na projektima.

- Današnji sastanak predstavlja početak razvoja nautičkog saobraćaja u Somboru. Predstavili smo prednosti prirodnog okruženja za unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, kako zbog razgranate kanalske mreže i prirodnog bogatstva zaštićenog područja Gornje Podunavlje, tako i zbog kulturno-istorijskog nasleđa Grada Sombora. Razgovarali smo o izgradnji marine u Baračkoj, nekadašnjem zimovniku za brodove kao i o uspostavljanju linijskog saobraćaja između mesta Draž u Hrvatskoj, Baja u Mađarskoj i Bezdana - kazao je Ratković i dodao da je jedna od tema sastanka bila i moguće planiranje međunarodnog putničkog pristaništa u Somboru.

Zajednička saradnja Agencije i grada Sombora doprineće efikasnoj realizaciji projekata u segmentu nautičkog saobraćaja i promovisanju naše zemlje stranim turistima, zaključeno je na sastanku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.