NavMenu

"Poljoprivredni kombinat Beograd" traži strateškog partnera za ulaganje u obnovljive i kombinovane izvore energije

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2010. 15:37
Komentari
Podeli

"Poljoprivredni kombinat Beograd" traži strateškog partnera za ulaganje u projekte koji bi koristili obnovljive i kombinovane izvore energije.

U sastavu PKB-a, kao najvećeg poljoprivrednog preduzeće u Srbiji, nalazi se 21.000 ha obradivih površina i 21.000 grla goveda različitih kategorija.

Kako bi organizovao proizvodnju i iskoristio te kapacitete, PKB raspolaže značajnim količinama biomase, koja se kao obnovljivi izvor može koristiti za proizvodnju biogasa, toplotne energije i za kombinovanu proizvodnju energije na postojećoj infrastrukturi.

Za projekat proizvodnje biogasa, PKB raspolaže na godišnjem nivou sa 160.000 tona čvrstog goveđeg stajnjaka sa oko 16% suve materije i 10.000 tona pšenične slame. Ova količina čini godišnju sirovinsku osnovu za proizvodnju biogasa.

Prema planu PKB-a, biogas bi se koristio u kogenerativnom postrojenju za proizvodnju električne energije koja bi se prodavala EPS-u po stimulativnim cenama shodno Uredbi Vlade Srbije, a toplota kao nusproizvod za grejanje.

Lokacija postrojenja za proizvodnju biogasa predviđena je blizu industrijske zone, pored asfaltnog puta i opremljena je vodom i električnom energijom za start postrojenja.

Kao sirovine za projekat proizvodnje toplotne energije na bazi sagorevanja biljnih ostataka PKB može da ponudi 3.000 tona sojine slame, 6.000 tona kukuruzovine i 600 tona ostale biljne mase. Svrha postrojenja je da u zimskom periodu proizvodi toplotnu energiju za grejanje javnih ustanova u Padinskoj skeli i shodno kapacitetu, proizvodnih objekata PKB-a.

Potencijalni investitor, kao strateški partner PKB-a bi trebalo da bude spreman na zajednička ulaganja i buduću saradnju u realizaciji projekata, da predloži tehničko-tehnološka rešenja, predstavi svoje kapacitete i procenu obima ukupnih investicionih ulaganja.

Postojeće energetske potrebe korporacije PKB su u zimskom periodu 12 miliona, a u letnjem 3,5 miliona MJ.

Predviđeno je da postrojenje bude izgrađeno u Padinskoj skeli, na lokaciji koja je u potpunosti infrastrukturno opremljena.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. decembar 2010. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.