NavMenu

Traži se projektant nove Bajlonijeve pijace - Imaće podzemnu garažu sa 400 mesta i veći broj tezgi (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.06.2022. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Beograd/Projektni zadatak, screenshot)
Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju pijace Skadarlija, popularne Bajlonijeve pijace, u Ulici Džordža Vašingtona.

U planu je da se svi objekti u okviru pijace sruše i da se na njihovom mestu grade novi. Kako je navedeno u projektnom zadatku, nova pijaca imaće i podzemnu garažu.

Ističe se da će prostor kompleksa pijace će zadržati pretežnu uslugu prodaje, pripreme i konzumacije hrane. Planirano je podizanje kapaciteta tezgi za oko 10-15% (do 400 tezgi), u zavisnosti od namene i tipa.

- Svi postojeći zidani i montažni objekti u okviru kompleksa se uklanjaju. Planirana intervencija izgradnje nove pijace se vrši na prostoru sadašnje pijace izgradnjom podzemnih etaža garaže sa pratećim tehničkim prostorijama i trga - navodi se u dokumentaciji.

Trg, dodje se, može biti organizovan na dva međusobno povezana i delimično natkrivena nivoa (prema prvonograđenom rešenju).
(Foto: Grad Beograd/Projektni zadatak, screenshot)

Planirano prostorno rešenje kompleksa pijace podeljeno je u nekoliko osnovnih celina:

1. Javna garaža, višeetažna, kojoj se pristupa iz ulice Đorđa Jovanovića, kapaciteta oko 400 vozila.
2. Prostor za snabdevanje pijace - magacinski prostor, rashladne komore, smećara, pristup dostavnih vozila i drugi pomoćni prostor;
3. Nivo delimično natkrivenog trga se nalazi na nivou 0. Sistemom platoa i blagih rampi ovaj nivo je povezan sa trgom na nivou 1. Predviđa se mogućnost da ovaj deo pijace radi u svim vremenskim uslovima. U ovoj celini su objekti uprave, trgovine prehrambenih proizvoda, mesa (oko 26%), ribe (oko 11 %), pekara (oko 8%), mlečna hala i sl. Ukupna površina lokala je minimum 1.600 m2.
4. Na nivou 0 je i prostor za odlaganje montažnih tezgi;
5. Trg na nivou 1, sa prodajnim tezgama, prema Ulici Cara Dušana i Drinčićevoj ulici.

Svi nivoi će biti međusobno povezani liftovima, platformama za prenos tereta i odgovarajućim brojem stepeništa.

Sadašnja površina kompleksa pijace je 9.415,00 m2. a u okviru njega nalaze se mlečna hala sa lokalima, trgovinski objekat za prehrambenu i robu široke potrošnje, zidani objekti u centralnom delu pijace koji su namenjeni uglavnom prodaji mesa i ribe sa uslužnim pečenjem, kao i montažni prizemni lokali orijentisani prema ulici Džordža Vašingtona i ka unutrašnjosti pijace.

(Foto: Grad Beograd/Projektni zadatak, screenshot)

U središnjem delu pijace nalaze se tezge za prodaju voća, povrća, drugih poljoprivrednih proizvoda i cveća.

Osim ovih proizvoda, u okviru pijace se prodaje i roba za široku potrošnju

U tehničkoj specifikaciji tendera navodi se da je potrebno izraditi geodetsku dokumentaciju, iejno rešenje pijace "Skadarlija" i nadzemni deo Metro stanice "Skadarlija" (idejno rešenje za podzemni deo metro stanice biti dostavljeno od strane naručioca), zatim, urbanistički projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje.

Vrednost posla procenjena je na 37 miliona dinara.

Tender ističe 20. jula, o ostalim detaljima OVDE.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.