NavMenu

Nagradu Etnobrend godine dobilo 15 firmi, zadruga i poljoprivrednih gazdinstava

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.06.2022. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: Mariola Pantelić)
Nagrada za Etnobrend godine 2021 dodeljena je juče najboljim robnim i korporativnim brendovima u Srbiji, u organizaciji portala privredni.rs i Zadružnog saveza Srbije. Nagradu je dobilo 15 proizvođača podeljenih u desetak robnih grupa, saopštili su organizatori.

Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije naglasio je da je zadrugarstvo u poslednje tri-četiri godine ostvarilo vidan napredak, ali da ima još puno posla da bi se približilo nivou koji imaju kolege u razvijenim zemljama.

- Malim proizvođačima je mnogo značila dosadašnja podrška države, u pokretanju i razvoju biznisa, ali ona može biti i mnogo veća. Ovakve manifestacije su prilika za uspostavljanje novih kontakata, razmenu iskustava u proizvodnji i plasmanu proizvoda. Sve to doprinosi povećanju proizvodnje i izvoza, i afirmaciji autentičnih tradicionalnih proizvoda po kojima je Srbija prepoznata u Evropi. Tu ulogu uma i prodajno izložbeni šourum koji je otvoren u Zadružnom savezu Srbije s idejom da svi registrovani proizvođači iz Srbije i već afirmisani brendovi mogu na jednom mestu lakše da dođu do kupaca i postanu više vidljivi na tržištu - rekao je Mihailović.

Zoran Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu privrede naglasio je da je u razgovoru sa dobitnicima nagrada primetio da je svima potreban novac za obrtna sredstva što mnoge koći u daljem razvoju. Dimitrijević je rekao da će se lično angažovati da Ministarstvo privrede pronađe način da se pomogne malim proiozvođačima naših tradicionalnih proizvoda. Biće organizovana, poručuje, i poseta pojedinim regionima, kako bi se na licu mesta videlo šta je to što to ministarstvo može da uradi. Dimitrijević je podsetio da je Ministarstvo privrede nedavno raspisalo veoma povoljan Javni poziv sa bespovratnim novcem i do 75%, uz dodatno korišćenje kreditnih linija.

To će pomoći mnogima, ali, kako je istakao, ima i onih koji ne žele ili ne mogu da koriste kredite, pa im treba ponuditi i neke druge mogućnosti.

Drago Delić, urednik Akcije Etnobrend godine, istakao je da je i ovogodišnji izbor pokazao da Srbija ima izuzetno kvalitetne male proizvođače, koji zaslućuju veću pažnju i podršku države, kako bi proširili proizvodnju i svoje prisustvo na tržištu.

Delić je istakao da među ovogodišnjim dobitnicima ima i onih koji veći deo proizvodnje izvoze na veoam zahtevna strana tržišta, kao što su Timomed iz Knjaževca, Radanska ruža iz Lebana, zatim onih čija delatnost traje oko 150 godina kao što su bombondžija Maksimović iz Pančeva i Muzej ugljarstva Senjski rudnik 1853, zatim onih koji su vrednim i upornim radom postali lideri u proizvodnji kolača i domaćih pita, kao što je Mea Compa iz Novog Pazara.

- Svi dobitnici sve podređuju kvalitetu proizvoda, ali i dizajnu i pakovanju, po čemu se ne razlikuju od najboljih svetskih proizvođača. Primenjuju standarde HACCP, Halal, Košer ili sarađuju sa relevantnim domačim institurima, tehnolozima i stručnim službama. Ali da bi nastavili i unapredili svoju delatnost, pre svega su im potrebni povoljni državni podsticali budući da su klasični bankarski krediti za mnoge nepovoljni, pa ih uzimaju samo ako baš moraju - naveo je Delić.

Cvijan Mekić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu poručio je proizvođačima da moraju da budu veoma aktivni i da ulestvuju na više sajmova i izložbi, kako bi bili više vidljivi. On je istakao da je veoma zadovoljan kvalitetom svih nagrađenih proizvoda, kao i dizajnom i pakovanjem koji su, kako je rekao, na svetskom nivou.
Prijatelj Akcije i nagrade Etnobrend godine je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Generalni sponzor ovogodišnje dodele nagrada je Carska rakija Voćarske zadruge Čarobni plodovi.


Dobitnici nagarada ETNOBREND GODINE 2021.

TIMOMED doo, Knjaževac - KORPORATIVNI BREND u grupi Med i proizvodi od meda
Ž NEKTAR 031, Arilje - ROBNI BREND Bronhi, med sa omanom i anisom, u grupi Med i proizvodi od meda
ELIDA MELIĆ PR, MEA COMPA, Novi Pazar - ROBNI BREND Mea Compa u grupi Kolači i ostali slatki proizvodi
MILAN MAKSIMOVIĆ PR, ZR MAKSIMELA, Jabuka, Pančevo - ROBNI BREND - Karamele Makismović u grupi Kolači i ostali slatki proizvodi
SIMIĆ VOĆE, Gornje Crniljevo, Osečina - KORPORATIVNI BREND za čokoladirano suvo voće u grupi Prerada voća i povrća
VINARIJA LAKIĆEVIĆ doo, Leposavić - KORPORATIVNI BREND u grupi Vino i alkoholna pića.
ZTR START, Stup, Sjenica - ROBNI BREND - Rakija od divlje kruške sa zlatom, Zlatna kap u grupi Rakije i alkoholna pića
DESTICO M&M, Ljubovija – ROBNI BREND - Rakija Vrelo u grupi Rakije i alkoholna pića
PG JOVICA RADOVANOVIĆ, Takovo, Ub - ROBNI BREND - Sir u vinu, u grupi Mleko i mlečni proizvodi
PG DRAGAN TADIĆ, Donja Bukovića, Valjevo – ROBNI BREND - Sirevi Tadić u grupi Mleko i mlečni proizvodi
RADANSKA RUŽA doo, Lebane - KORPORATIVNI BREND, u grupi Organska proizvodnja, Prerada voća i povrća
MARELLA NATURAL doo, Kragujevac – ROBNI BREND, 100 % Prirodni sok Marella, u grupi Prerada voća i povrća
Gazdinstvo DRVENI RAJ, Uvac, Sjenica - KORPORATIVNI BREND, u grupi Etno turizam
MUZEJ UGLJARSTVA SENJSKI RUDNIK 1853, Senjski rudnik - KORPORATIVNI BREND u grupi Kultura i tradicija
Voćarska zadruga ČAROBNI PLODOVI, Beograd - ROBNI BREND, Carska rakija, u Grupi Rakija i ostala alkoholna pića
Voćarska zadruga ČAROBNI PLODOVI, Beograd - KORPORATIVNI BREND, u grupi Prerada voća i povrća

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.