NavMenu

Kupovna moć građana Srbije među najnižim u Evropi

Izvor: eKapija Petak, 03.06.2022. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/AlexBarcley)Ilustracija
Srbija po kupovnoj moći stanovništva spada u najsiromašnije zemlje Evrope, objavio je istraživačko-izdavački centar Demostat. Snaga kupovne moći pokazuje potrošački potencijal, odnosno nivo standarda građana u jednoj zemlji i statistički se do nje dolazi podelom ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika.

Kroz per capitu, kako se još naziva BDP po glavi stanovnika, jasno se definiše koliko prosečan stanovnik u jednoj zemlji ima novca na raspolaganju i koliki je njegov realni kvalitet života.

Ako se posmatra BDP po glavi stanovnika u Srbiji, njegov procenat iznosi svega 52%, u odnosu na 100% koliko iznosi prosek Evropske unije. Koliko je Srbija "slabašna" na tom planu najbolje ilustruju podaci da Luksemburg beleži procenat od 277%, Irska 221%, Danska 133%, Holandija 132%, Švedska 123%, Belgija 122%, Austrija 121%, Nemačka 119%.

Od Srbije su uspešnije i zemlje regiona, članice Evropske unije, poput Slovenije koja ostvaruje procenat od 90%, Rumunije sa procentom od 73% i Hrvatske sa procentom od 70%.

Od stanovnika Srbije veću kupovnu moć imaju i građani Crne Gore, koja nije članica Evropske unije, sa procentom od 61%. Jedina zemlja EU sa kojom Srbija koliko toliko može da se meri, iako je slabije plasirana i od nje, je Bugarska sa 55%, koja inače važi za najsiromašniju zemlju članicu tog bloka.

Kada je reč o potrošnji po glavi stanovnika statistika pokazuje da je ona u Srbiji veća nego u zemljama regiona kao što su Makedonija - 44%, Bosna i Hercegovina - 43% i Albanija sa prosekom 40% u odnosu na prosek Evropske unije.

To što Srbija spada u najsiromašnije zemlje na "starom kontinentu" ne treba da čudi ni malo, ukazuje Demostat i navodi da čak oko 700.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu od oko 35.000 dinara. Koliko je to malo pokazuje podatak da minimalna potrošačka korpa u Srbiji iznosi oko 42.000 dinara.

Skoro polovina zaposlenih u Srbiji prima plate koje su manje od 50.000 dinara, što je znatno niže od zvanične prosečne plate u zemlji procenjene na oko 600 EUR. Procenjuje se da u ovom trenutku u Srbiji ima oko pola miliona nezaposlenih. Takođe, raspon najvećih i najmanjih ličnih dohodaka u Srbiji je ogroman. Sve to utiče na to da Srbija spada u red onih u Evropi u kojima vlada najveća socijalna nejednakost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.