NavMenu

Rakija koja se pije sa uživanjem "Stara Sokolova" utabala put do Kanade i Australije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.11.2010. 16:05
Komentari
Podeli

(Foto: Stara sokolova)

Prijatelje dočekuje sa "Starom Sokolovom travkom", on najviše voli kleku, a na tržištu širom sveta prepoznatljiva je "Stara Sokolova šljivovica" koja se u njegovoj porodici već decenijama tradicionalno proizvodi. Ivan Bogdanović, direktor firme "R.B. Global", za "eKapiju" govori kako je "Stara Sokolova" stigla do Kanade, SAD, Brazila, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Rusije, Australije, o počecima proizvodnje u selu Kostojevići kod Bajine Bašte, i o tome kako se rakija konzumira.

Osim čuvene šljivovice, prepoznatljiva etiketa sa glavom sokola u savremeno dizajniranoj boci sa po nekim tradicionalnim detaljem nalazi se i na dunjevači, kajsijevači, viljamovki, medovini, klekovači, travki, vinjaku i pelinkovcu.

Vrhunske rakije iz nasavremenijeg pogona u Srbiji

S obzirom na to da su želeli da postanu lider u proizvodnji voćnih rakija u Srbiji "R.B. Global" je otvorio u avgustu ove godine kod Bajine Bašte novi pogon koji je po tehnologiji jedinstven u Srbiji.

Ivan BogdanovićIvan Bogdanović

- U ovom najsavremenijem pogonu za proizvodnju rakije u Srbiji može da se preradi oko 100 tona voća od svake vrste i da od njega dobijemo vrhunsku rakiju. Koristimo samo voće domaćih proizvođača. Fermentacija voća u strogo kontrolisanim uslovima, sa kontolisanom temperaturom, uz upotrebu selekcionisanih kvasaca daje najbolji kvalitet, a najviše mirisa i ukusa se izvuče i sačuva iz voća i prelazi u rakiju. Naša druga velika prednost je u načinu destilacije. Destilacioni aparat napravljen je u Srbiji zahvaljujući našoj stručnosti a uz inovacije nemačkog sistema – objašnjava prednosti ovakve proizvodnje Ivan Bogdanović.

"R.B. Global" Užice godišnje isporuči 50.000-100.000 boca od čega 50% nađe put do svetskih tržišta. Kanada, SAD, Australija, Rusija, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Slovačka, Brazil, bivše jugoslovenske republike, neke su od zemalja gde se "Stara Sokolova" može pronaći.

"Stara Sokolova" se nosi kao poklon, pije na veseljima, u restoranima, a kako kaže Ivan Bogdanović kod nas se može naći u svim velikim trgovinskim lancima - "Delta", "Idea", "Mercator", "Familija", "Tuš", "Univerexport" i dr.

Ove godine "R.B. Global" je u osavremenjavanje proizvodnje uložio 400.000 EUR. Firma zapošljava 17 radnika a po potrebi angažuje sezonske radnike.

(Foto: Stara sokolova)

Tradicionalno piće srpskih domaćinstava

- Kao i većina srpskih familija u zapadnoj Srbiji i mi smo tradicionalno proizvodili rakiju. Rakija se u našoj zemlji tradicionalno čuva kao kapital familije. Kada novac zatreba rakija se prodavala. Moj otac Rade Bogdanović je devedesetih poslovno dosta putovao po svetu, a kad god bi stranci dolazili u Srbiju on ih je vodio u zavičaj. Svi su bili oduševljeni našim krajem a rakija im se posebno dopala. Kućni prijatelj je predložio da bi ovo što radimo iz ljubavi trebalo da pretvorimo u posao. Tako smo početkom devedesetih napravili prvu količinu od 500 boca – seća se Ivan Bogdanović početaka proizvodnje šljivovice "Stara Sokolova".

Rakija je dobila ime po kraju iz koga potiče. Oblast zapadne Srbije uz reku Drinu za vreme Turaka dobila je naziv Sokolska nahija po srednjovekovnom gradu Soko.

- Dugo smo proizvodili samo šljivovicu. Prve količine su prodavane u "C marketu" galeriji Fontana u Knez Mihajlovoj ulici a potom se našla i na beogradskom aerodromu, avionima "Jata". "Stara Sokolova" je brzo našla svoj put do najboljih beogradskih restorana a "Hyatt" i "Continental" su prvi hoteli u kojim je posluživana gostima – navodi Bogdanović.

S obzirom na to da je tržište prepoznalo kvalitet, proizvodnja je rasla 20-30% godišnje i ubrzo se šljivovica našla na tržištima Kanade i Nemačke.

- Krenuli smo sa šljivovicom koja je tradicija našeg kraja, a onda smo prešli na kleku koja se takođe tradicionalno proizvodi. Potom smo započeli proizvodnju "Travke", jedinstvenom vrstom rakije koja ima 21 lekovitu travu sa proplanaka Zlatibora i Tare. "Travku" i pelinkovac "Zlatiborski vrh" smo počeli da proizvodimo u saradnji sa našim prijateljima porodicom Šišović koji su poznati travari u Užicu

(Foto: Stara sokolova)

"R.B. Global" proizvodi i vinjak "Soko" a u poslednje dve godine i voćne rakije kajsijevaču, dunjevaču, viljamovku, a i medovinu - kombinaciju šljivovice i prirodnog meda sa prostora Zlatibora.

Kvalitet "Stare Sokolove" prepoznali su i stručnjaci za ovu vrstu pića. "Stara Sokolova" je na svetskom festivalu šljivovice u Minesoti u SAD nagrađena za najbolju odležalu rakiju u konkurenciji 30 rakija iz celog sveta. Već tri godine za redom "Stara Sokolova" osvaja nagradu "Najbolje iz Srbije", u kategoriji najboljeg loklanog brenda, a ima 8 zlatnih medalja Novosadskog sajma.

- Poslednje priznanje koje smo dobili je nagrada za najbolju rakiju i najbolji vinjak na sajmu šljiva u Ugljeviku u Republici Srpskoj.

Bogdanović kaže da dobro što je donet Zakon o rakiji ali ima primedbe na neke odredbe.

- Svako uređenje tržišta nam pomaže jer radimo sve po zakonu, ali mislim da ne bi trebalo da se brani ljudima sa sela da proizvode rakiju kao do sada. Šta će seljak koji je pravio 1.000-2.000 litara rakije, a ne može da popije niti pokloni prijateljima, ako mu država ne daje neki legalan način da je proda. Možda je jedno od rešenja da mu država omogući da nakon kontrole inspektora proda rakiju kao sirovinu nekom proizvođaču - kaže naš sagovornik.

Vrhunska rakija iz hrastvog bureta

Da bi se postigao vrhunski kvalitet rakije potrebno je da stoji u hrastovom buretu, savetuje Bogdanović. Kako kaže, rakija do 18 godine starosti dobija na kvalitetu, a kasnije joj raste cena zbog ekskluzivnosti pića koje je dugo čuvano.

- Najstarija rakija koju naša porodica ima je iz 1968. godine. Ta rakija se ne iznosi iz podruma, već je naši gosti degustiraju u podrumu. Najstarija rakija koju iznosimo na tržište je stara 12 godina – kaže Bogdanović.

(Foto: Stara sokolova)

"Stara Sokolova 12" je dobijena destilacijom tradicionalnih sorti šljva kao što su požegača i trnovača. Na tržištu se nalazi u ograničenim količinama, isključivo u suvenir pakovanju. Preporučuje se kao konzumacija nakon obroka, kao dižestiv, ohlađena na 17 stepeni.

Bogdanović kaže da se rakije piju uglavnom kao aperitiv ili dižestiv blago rashlađene na 15-17 stepeni.

- Travarica je idealna da pripremi stomak za hranu, da se bolje konzumira jelo. Voćne rakije su sad veoma popularne i one se piju same za sebe.

Kako kaže Ivan Bogdanovič, "Stara Sokolova" zauzima između 20-25% srpskog tržišta vrhunskih voćnih rakija.

- Ne računamo u konkurenciju jeftinije rakije. Mi ne proizvodimo rakije koje se konzumiraju u velikim količinama već pravimo rakije koje se piju sa uživanjem.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.