NavMenu

U prva četiri meseca Mađarska nadmašila rekordno uspešnu godinu - Srpskih turista više za 30%

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.05.2022. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Hungarian Tourism Agency)
Predpandemijska 2019. godina u turističkoj industriji se često uzima kao parametar uspešnosti. Kada govorimo o broju gostiju iz Srbije, Mađarska je uspela da u prva četiri meseca 2022. godine nadmaši rekordno uspešnu godinu.

Naime, broj gostiju iz Srbije bio je stabilan između 2017. i 2019. godine, kada je naša zemlja zauzela 24. mesto po broju poseta. U godini pre pandemije susednu zemlju posetilo je između 70.000 i 75.000 srpskih turista, međutim u 2020. broj poseta je pao za 60%, da bi potom 2021. porastao za 50%. A u prva četiri meseca 2022. godine, broj srpskih gostiju u Mađarskoj veći je za 30% u odnosu na isti period 2019. godine.

- Tržište Srbije je jako bitno Turističkoj organizaciji Mađarske (HTA). Srbi su naši česti i vrlo dragi gosti, a Srbiju i Mađarsku u polju turizma spajaju jake istorijske, kulturne i gastronomske veze. Zbog toga Turistička organizacija Mađarske (HTA) brižljivo planira sve aktivnosti na srpskom tržištu i aktivno učestvuje na sajmovima u Srbiji i regionu - izjavio je Ivan Ljubinković, regionalni menadžer za razvoj poslovanja u Turističkoj organizaciji Mađarske.

Srbi najviše putuju u Budimpeštu, potom u pogranične banje i gradove poput Segedina, Morahaloma, Makoa, ali su našim ljudima sve zanimljiviji Balaton, Pečuj, kao i dvorci Mađarske. Kulturne manifestacije i brojni festivali, takođe, privlače veliki broj gostiju iz Srbije.

- Mađarska ima osam lokaliteta na UNESCO-voj listi i aktivno radi na tome da poveća broj festivala i kulturnih manifestacija koje su gostima iz Srbije vrlo privlačni. Povećanje gostiju iz Srbije mogu ilustrovati i jednim zanimljivim podatkom. Jedan od najvećih srpskih autobuskih prevoznika je od oktobra 2021. godine imao osam nedeljnih polazaka na relaciji Beograd – Budimpešta, a od juna najavljuje dve dnevne linije - dodao je Ljubinković.


Period pandemije Mađarska je iskoristila za kapitalni infrastrukturni razvoj, pre svega u oblasti ruralnog turizma. Prema programu turističkog razvoja Kisflaudy, do 2030. godine u turizam Mađarske biće uloženo 785 mil EUR, pre svega u obnavljanje smeštajnih kapaciteta, restorana i banja. Čak 35 hotela je u fazi rekonstrukcije, unapređuje se privatni smeštaj, odnosno 14.000 smeštajnih jedinica, a do sada je u okviru navedenog programa obnovljeno 115 plaža i 600 "Bed and Breakfast" smeštajnih objekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.