NavMenu

Matić: Robne rezerve reagovaće sa dodatnih 23.000 tona brašna, pad inflacije krajem godine

Izvor: RTS Ponedeljak, 23.05.2022. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić rekla je za RTS da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra.

- Najveća briga je uvezena inflacija i borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet - kaže Matićeva i dodaje da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Prema njenim rečima, uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima.

- Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, je povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca - navela je ministarka.

Ona je izjavila i da robne rezerve ponovo reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

- Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom - rekla je Matićeva .

Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine.

- Mislimo da će doći do stabilizacije tržišta i da će cene padati krajem godine - navela je ministarka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.