NavMenu

Vlada FBiH odobrila za Željeznice ukupno 35,5 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 13.05.2022. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Serjio74/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela tri odluke kojima je Željeznicama Federacije BiH odobreno ukupno 35,5 mil KM, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice.

Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava transfera Željeznicama FBiH, utvrđenog Budžetom FBiH za 2022. godinu u iznosu od 24.500.000 KM. Svrha ovog programa je provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, po kojem Federacija BiH finansira održavanje željezničke infrastrukture, sufinansira željeznički putnički i kombinovani saobraćaj, te sufinansira rad Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije.

Od planiranog iznosa je za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture namijenjen 21.900.000 KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2.000.000 KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog kombinovanog saobraćaja 100.000. Iznos od 500.000 KM predstavlja učešće FBiH u finansiranju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Drugom odlukom juče je usvojen i 5.000.000 KM vrijedan Program utroška sredstava kapitalnog transfera za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture, utvrđenog ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Od ovog iznosa je po 2,5 mil KM namijenjeno investicionom ulaganju u donji stroj (zaštitne mreže od odrona) na dionici između stanica Jablanica i Drežnica, te investicionom ulaganju u gornji i donji stroj pruge na dionici stanica od Zenice do stanice Lašva.


Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH zaduženi su da za svaki od ova dva programa zaključe ugovore kojim će biti uređeni način prenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke u slučaju da radove ne izvode Željeznice FBiH i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Juče je donesena i Odluka o dodjeli sredstava Željeznicama FBiH na ime izmirenja obaveza po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji za 2022. godinu, u iznosu od 6.000.000 KM. Ova sredstva su namijenjena plaćanju obaveza ovog javnog preduzeća prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Željeznice FBiH će Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostaviti izvještaj i dokaze o namjenskom utrošku sredstava, te će visinu sredstava povećati učešće državnog kapitala i o tome informisati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, navedeno je u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.