NavMenu

Kada nam trebaju nova sobna vrata?

Izvor: Promo Petak, 13.05.2022. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Chris Singshinsuk/shutterstock.com)
Sobna vrata su neizbežan deo enterijera svake kuće ili stana. Ona nemaju samo upotrebnu funkciju. Osim što nas štite od buke koja dopire iz susedne prostorije, sobna vrata treba da su estetski dobro ukomponovana u enterijer. Takođe, jedna od važnih uloga sobnih vrata je i ona termoizolaciona – ne želite u zimskom periodu da grejete sve prostorije iz nekog razloga.

Možda ste u završnoj fazi izgradnje svoje nove kuće? Želite da renovirate stan? Veoma je važno da u svoj plan unesete ugradnju ili zamenu sobnih vrata. Prvi korak je merenje. Precizno izmerite otvor u koji ćete ugraditi nova sobna vrata, od poda do gornje ivice otvora. Širinu otvora izmerite na svim mestima predviđenim za ugradnju. Tako ćete biti sugurni da se mere ne razlikuju. Zatim je potrebno da izmerite debljinu zida. Premerite je na svakom otvoru da biste pouzdano znali da je debljina na svakom mestu jednaka i eventualno otklonili postojeće nepravilnosti.

Kao i svaka druga vrsta vrata, i sobna imaju nekoliko elemenata u svom sastavu. To su štok ili okvir vrata, krilo vrata, brava, kvaka i šarke odnosno okovi koji krilo drže na svom mestu. Sobna vrata mogu biti izrađena od različitih materijala kao što su PVC, puno drvo, iverica, medijapan, HDF, furnir, vrata oblepljena dekor folijom. Ovo su najčešći materijali koji se koriste u proizvodnji sobnih vrata ali nipošto nisu jedini.

Sobna vrata se takođe razlikuju prema svom obliku. Tako viđamo ravna ili reljefna sobna vrata. Neka vrata imaju stakleni otvor u svom sklopu. Mogu imati i nadsvetlo. Izrađuju se kao pravolinijska ili lučna sobna vrata. Veliki je izbor boja koje možete odabrati a koje će se idealno uklopiti u kompziciju vašeg stana ili kuće koju opremate ili renovirate. Neki proizvođači sobnih vrata vam nude mogućnost dvostrano dizajniranih vrata. Jedna boja u predsoblju a druga u sobi, vredi o tome razmisliti.

Cenu sobnih vrata određuje materijal od koga su izrađena i naravno kvalitet elemenata od kojih se sastoje. Povedite se za kvalitetom. Uložićete nešto više novca, ali je to dugoročno dobro ulaganje. Jednom ugrađena sobna vrata nećete menjati često, pa je potrebno da uzmete u obzir da će se ta ista vrata nebrojeno mnogo puta otvoriti i zatvoriti. Izdržavaće temperaturne promene, uticaće na njih u manjoj ili većoj meri raznorazna hemijska sredstva za čišćenje. Sunčevi zraci će pokušavati da im promene boju. Najnižu cenu imaju vrata izrađena od iverice, a najskuplja su ona izrađena od punog drveta.

Pravilnim izborom sobnih vrata moguće je da vizuelno povećate prostoriju ukoliko to želite. Klizim vratima postići ćete još više – od bolje prostorne definisanosti prostorije do zaštite od habanja zidova i vrata. Isti efekat možete postići ugradnjom harmonika-vrata.

Pošto su sobna vrata jedna od prvih stvari koja nam privuku pažnju kada uđemo u neku kuću ili stan, važno je da su ugodna našem oku. Koji stil, boju ili oblik sobnih vrata ćete izabrati, izbor je vaš. Naše tržište je odlično snabdeveno i u stanju je da zadovolji ukuse, želje i potrebe i onih najzahtevnijih.

Sama vrata i okvir vrata (štok), ne moraju biti napravljeni od istog materijala niti moraju biti iste boje. Okovi su takođe jedan od neizostavnih detalja koji mogu celokupnu kompoziciju vrata učiniti impresivnom.

Dajte sebi vremena da odaberete i budete sigurni da je vaš izbor sobnih vrata zaista pravi izbor. Mirandre.com je sajt koji vam umnogome može pomoći pri odabiru. Na mirandre.com možete pronaći distributere i prodavnice već izrađenih sobnih vrata. Možete pronaći i radionice koje se bave izradom i montažom svih tipova novih sobnih vrata. Lako ćete pronaći sve što vam je potrebno – adrese, brojeve telefona, mape lokacija, e-mail adrese, kataloge sa fotografijama proizvoda, specifikacijama sobnih vrata, palete sa bojama i nijansama. Cenovnike i obilje drugih informacija koje su vam neophodne da biste svoju pretragu uopšte i započeli.

Opredelićete se za standardna jednokrilna sobna vrata ili dvokrilna sobna vrata. Možda vam trebaju neka druga rešenja? Koso sečena sobna vrata? Klizna vrata u specifičnim dimenzijama? Kuhinjska vrata? Ona treba da spreče prodiranje kuhinjskih mirisa i vlage u ostatak stambenog prostora. Manja vrata koja vode u ostavu? Kupatilska vrata koja ne smeju da "vuku" vlagu? Brine vas cena? Preporuka je da veoma studiozno pristupite razmatranju svakog pitanja koje postavljate. Pre nego što pristupite kupovini vrata dobro razmotrite svoje zahteve. Najbitnije je da ste sigurni šta je to što od svojih novih sobnih vrata očekujete. Mirandre.com će vam pomoći u svemu ostalom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.