NavMenu

Gradi se vetropark Kula 2 - Investicija vredna 17,5 mil EUR (VIDEO)

Izvor: eKapija+ Sreda, 11.05.2022. 14:36
Komentari
Podeli
Aleksandra Stojanović, direktorka sektora korporativnih poslova MK Group, Andrija Vuković, direktor sektora za finansije i rizike MK Group, Karlo Lo Kaso, ambasador Republike Italije u Srbiji, Zorana Mihajlović, Ticijano Đovaneti i Mihailo Janković (Foto: Saša Nikolić)Aleksandra Stojanović, direktorka sektora korporativnih poslova MK Group, Andrija Vuković, direktor sektora za finansije i rizike MK Group, Karlo Lo Kaso, ambasador Republike Italije u Srbiji, Zorana Mihajlović, Ticijano Đovaneti i Mihailo Janković
Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka Kula 2. Vetroturbine najsavremenije tehnologije, grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji Kula, koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine.

Uz investiciju od 17,5 mil EUR, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a u puštanje u rad u martu 2023. godine, navedeno je u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je značaj investicija koje doprinose ostvarenju energetskih ciljeva Srbije:

- Donošenjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, naročito prvim, posebnim Zakonom o korišćenju OIE, stvorili smo uslove za povećanje novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore i postavljanjem kamena temeljca za izgradnju vetroparka Kula 2 vidimo konkretne rezultate zakona i pravac koji smo odredili za razvoj energetike. Mi smo na početku energetske tranzicije i neophodno je da OIE posmatramo kao stub energetike, koji će dodatno unaprediti stabilnost elektroenergetskog sistema, uprkos svim opstrukcijama sa kojima se suočavamo.

Nalazimo se u momentu koji predstavlja prekretnicu za sprsku energetiku i treba da odlučimo hoćemo li dozvoliti nazadovanje čitavog sektora ili ćemo ići ka razvoju i modernizaciji koji je nemoguć bez ulaganja u nove kapacitete. Povećanje procenta OIE u našem energetskom miksu obezbediće dovoljne količine energije, sigurno i stabilno snabdevanje u narednim decenijama. Suština zelene agende jeste da budemo energetski dovoljni, odnosno da iz sopstvenih izvora proizvedemo energiju za naše potrebe, potencijalno i za izvoz, a ujedno da čuvamo životnu sredinu i smanjujemo emisije štetnih gasova.

Naša vizija o zelenoj Srbiji ostvariva je samo ako svi zajedno budemo radili na tome. Država, javni sektor, privatni investitori i građani, jer to nije pitanje jednog Ministarstva ili Vlade, već proces koji ćemo zajedno sprovoditi u narednih nekoliko godina i koji će unaprediti ne samo energetiku, već će uticati na privredni rast i finansijsku stabilnost.

Generalni direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti (Tiziano Giovannetti) podsetio je da ova kompanija zajedno sa MK Group pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije.

- Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vetra do sada iznose 163 mil EUR. Na taj način obezbedili smo 238 GWh struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope - rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obe kompanije.

- Zajedno razvijamo projekte vetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji sa ukupnim planiranim kapacitetom od gotovo 1 GW, uz investiranje više od 1 mlrd EUR u narednih pet godina. Samo ove godine započeli smo realizaciju projekata koji podrazumevaju ulaganje od 360 mil EUR - izjavio je Janković i istakao doprinos ovih investicija ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%.

Vetropark Kula 2 će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.

Partner kompanija MK Group i Fintel Energije na ovom projektu je Erste Banka.

- Izuzetno nam je drago što smo dugogodišnji partner MK Grupe i Fintel Enregije koji su prepoznali bogato iskustvo Erste Banke u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije. Kao jedna od vodećih banaka u ovom važnom segmentu poslovanja, intenzivno radimo na stvaranju okruženja koje će podsticati efikasnije upravljanje resursima i energijom i na taj način stvoriti zdravije i bolje okruženje. Ovakvi projekti su od velikog značaja za našu zemlju i dokaz da idemo u pravcu daljeg razvoja zelene energije - izjavio je Nikola Stamenković, direktor Sektora poslova sa pravnim licima Erste Banke.

Na teritoriji opštine Kula, osim vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovljivim izvorima energije, dodaje se.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.