NavMenu

Vučić: Pregovori sa Rusima o gasu posle 10. maja

Izvor: Beta Četvrtak, 05.05.2022. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pregovori o ceni gasa sa Rusijom početi posle 10. maja, navodeći da Srbija zavisi 100% od ruskog gasa, kao i da iz Rusije uvozi 60% nafte, te da trenutno ne može da se govori o diverzifikaciji u snabdevanju gasom.

- O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije odnekud, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, a Bugari tek treba da raspišu tender narednih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba - rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

Podsetio je i da Nemačka koristi 55% ruskog gasa, kao i da energenti postaju ogroman problem.

- Mi sad s Rusima krećemo u pregovore, iza 10. maja, o ceni gasa i svemu drugom. Sa naftom imamo više problema. Da li ćemo Južnom družbom, odnosno Janafom, da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan, ko neće biti, to nam tek ostaje da proučavamo - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poslednjih mesec dana Srbija kupuje 60% ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i ona dolazi preko Jadranskog naftovoda.

Vučić je kazao da je trenutno nemoguće da se dobija nafta preko Crnog mora.

- Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod? Zato se bune Mađari i Sovaci čiji ministar energetike kaže da će to biti pakao i da će to uništiti evropsku ekonomiju - naveo je Vučić.


On je podsetio i da je gas važan za privredu, te da je veliki broj fabrika u Srbiji sa nemačkim kapitalom i da su od 15 najvećih izvoznika, pet nemačke kompanije, a u 100 najvećih fabrika u Srbiji je 50 nemačkih.

- Mi sad hitno moramo da radimo skladista za naftu, o čemu pregovaramo sa Britancima. Moramo da vidimo kako da dogradimo skladišta gasa, da za dve godine imao milijadru kubnih metara negde da stavimo da bismo imali gasa za tri meseca - naveo je predsednik Srbije.

Istakao je i da Srbija ima najjeftiniju struju, hleb i jestivo ulje u Evropi i najavio da će narednih dana država da utvrdi se koliko hrane i energenata raspolaže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.