NavMenu

Rusi, preko NIS-a i Optima grupe na proleće počinju istraživanje nafte u Republici Srpskoj - Uskoro osnivanje preduzeća za eksploataciju

Izvor: eKapija Utorak, 16.11.2010. 13:49
Komentari
Podeli

Ruske firme "Neftegazincor" i "Gazpromneft", koje će, preko "Naftne industrije Srbije" i "Optima grupe", istraživati naftu u Republici Srpskoj, odlučile su da u Banja Luci osnuju zajedničku firmu za istraživanje i eksploataciju, prenosi SRNA.

Portparolka Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Aleksandra Vukašinović rekla je da očekuje da firma bude registrovana vrlo brzo.

- Paralelno se analizira stara dokumentacija i radi na projektovanju koje zahteva vreme. Radovi na istraživanju će, najverovatnije, krenuti na proleće, kad i vremenski uslovi dozvole, jer se geološka istraživanja ne rade, kad su sneg i voda na poljima. Osim toga, ovakvi poslovi zahtevaju velika materijalna ulaganja i to nekoliko desetina miliona evra i nabavku specijalne opreme za bušenje po projektu - objasnila je Vukašinović.

Prema njenim rečima, istraživanje nafte za Republiku Srpsku značiće i otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, ukoliko se otkriju komercijalne zalihe, biće još zapošljavanja na eksploataciji, izgradnji infrastukture, kako za dobijanje, tako i za transport nafte.

- Tu su, svakako, i prihodi od poreza i akciza. Ako se otkriju komercijalne zalihe, nafta će biti prerađivana u Rafineriji Brod. Sve ovo zavisi od toga šta će se kroz fazu istraživanja potvrditi i kakav će biti kvalitet nafte. Rafinerija Brod, koja je u sastavu "Neftegazincor", već ima rešenje za istraživanje nafte. Ukoliko se otkriju dovoljne zalihe biće podnet zahtev za dodelu koncesija za eksploataciju i to, verovatno, do kraja 2012. godine - kaže Vukašinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.