NavMenu

Počela gradnja puta preko Radan planine koji povezuje turističke bisere - U septembru otvaranje hotela Žubor u Kuršumlijskoj banji

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2022. 08:26
Komentari
Podeli
Žubor (Foto: Republička direkcija za imovinu)Žubor
Počeli su radovi na putu preko Radan planine od Prolom banje, preko Begovića groba do Gajtanskih vrata i Caričinog grada. Ovaj put povezaće Caričin grad, Sijarinsku banju, Prolom banju, Đavolju varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku banju i arheološko nalazište Pločnik. Svi ovi turistički biseri naše zemlje biće infrastrukturno povezani. Pored toga, izgradnjom ovog puta će se blizu tri puta skratiti vreme dosadašnjeg putovanja i spojiće se dva okruga – Jablanički i Toplički - izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Početak radova na putu preko Radan planine, kao i radove na rekonstrukciji banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji, sa premijerkom je obišla i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, preneo je sajt ministarstva.

- Područje južne Srbije je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti i upravo će izgradnja puta preko Radan planine omogućiti potpuni procvat turističkog potencijala. Projektima razvoja i uređenja oblasti južne Srbije izgradiće se potpuno novi profil zdravstvene, kulturne i turističke destinacije za domaće i inostrane turiste - rekla je ministarka Matić.

Ona je poručila da će obnova i dalji razvoj ponude Kuršumlijske banje omogućiti turistički procvat celokupne Kuršumlije i pozicionirati ovu destinaciju kao prioritetnu banjsku oazu, ali i doprineti ekonomskom rastu cele južne Srbije.

- Kuršumlija, kao grad sa tri banje, postaće jedna od centralnih turističkih destinacija u našoj zemlji, u kojoj će u narednih nekoliko meseci biti otvoreno 200 novih radnih mesta - dodala je Brnabićeva, prenosi sajt Vlade.

Ona je tim povodom iskazala zahvalnost privatnom partneru Planinka ad, koji je kupio hotel u ovom mestu i započeo njegovu potpunu rekonstrukciju, jer je bio ruiniran i bez ikakve perspektive.

Premijerka je najavila da će u septembru, kada hotel u Kuršumlijskoj banji bude otvoren, u njemu posao naći još 120 ljudi.

Saopštila je i da će biti otvorena i druga faza proizvodnje SDPR-a, domaće namenske industrije, u kojoj će biti zaposleno još 80 ljudi.

- Podići ćemo zaštitnu ogradu oko arheološkog lokaliteta Caričin grad, koji se prostire na teritoriji Leskovca i Lebana i koji je od velikog značaja za Srbiju, ali i Evropu. Trudićemo se da je uključimo na Uneskovu listu zaštićenih područja, a izgradićemo i vizitorski centar, uložićemo mnogo više sredstava u Sijarinsku banju i gejzire i dodatno investirati u Đavolju varoš - poručila je Brnabić.


Međuresorna radna grupa za uređenje i razvoj južne Srbije

Vlada Srbije je, po uzoru na uspešno sprovođenje niza projekata za revitalizaciju zapadne Srbije (Ovčarsko-Kablarske klisure), u oktobru 2021. godine osnovala Međuresornu radnu grupu za uređenje i razvoj južne Srbije, na teritoriji grada Leskovca i Prokuplja, opština Kuršumlija, Lebane, Medveđa i Bojnik.

Međuresornom grupom predsedavaju Kabinet predsednice Vlade i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a ostali članovi su: Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo privrede, Razvojna agencija Srbije, JP Putevi Srbije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Privredna komora Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Jablanički i Toplički upravni okrug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.