NavMenu

Tabaković: Inflacija u Srbiji među najnižima u Evropi

Izvor: Beta/RTS Sreda, 13.04.2022. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot/ Narodna banka Srbije)
Misija MMF-a pohvalila je otpornost srpske ekonomije na kriznu situaciju. Ipak, Svetska banka upozorava da se ekonomski šokovi rata već odražavaju i na prostor Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. U danima kada se čitav svet bori sa drastičnom inflacijom i poskupljenjima, postavljaju se pitanja: Koliko je kurs dinara stabilan i koliko se još vrednost domaće valute može održavati prema evru i dolaru.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, da nismo došli do dvocifrene inflacije, da ona iznosi 9,1% i da se Srbija u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope.

Prema njenim rečima, slična nama je Mađarska, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu inflaciju.

- Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rad. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. Srbija je kupovala 5 mlrd EUR što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,45 mlrd EUR i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda kada su s spojile tri krize, nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini, imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa - naglasila je Tabakovićeva.

Istakla je za RTS da je kurs najznačajniji kao neko sidro koje održava i inflaciju i omogućava da građanima damo sigurnost, Srbija "jeste neko ko se u najkriznijem periodu bolje snašao".

Samo u martu na odbranu dinara potrošeno je milijardu i 160 mil EUR.

Napomenula je da smo imali sedam godina niske stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa, ali da nije lako predviđati.

Kaže da građani osećaju uvezenu inflaciju, ali da NBS može da garantuje stabilnost. Savetuje građanima da ne treba da kupuju evro, jer je Srbija poverenje u državu sačuvala zbog stabilnosti kursa.

- Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju - napomenula je Jorgovanka Tabaković.

Podsetila je da dok su cene energenata svuda rasle, negde čak i preko 40%, u Americi 18%, u Srbiji su cene najmanje povećane.

Govoreći o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, Tabakovićeva je rekla da je cilj zamrzavanja cena pojedinih namirnica briga o ljudima da se najugruženijima omogući da kupe osnovne namirnice.

- Proizvođači se žale da gube na tim namirnicama. Međutim, ne mogu da kažu da gube, jer će oni da nadomeste to na drugim proizvodima - rekla je guvernerka NBS.

Kada je reč o stambenim kreditima, napominje da rata dinarskih kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od visine kredita i dužine otplate, a ne veruje ni da će za kredite u evrima biti naglih povećanja, navela je ona za RTS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.