NavMenu

NIS traži status međunarodnog "ključ u ruke" operatora na teritoriji EU - Razmatraju se različite koncesione opcije

Izvor: eKapija Sreda, 30.03.2022. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Naftna industrija Srbije ad Novi Sad raspisala je tender za pružanje konsultantskih usluga o mogućnosti kreiranja statusa međunarodnog IPM operatora u domenu istraživanja i proizvodnje. Status IPM operatora podrazumeva integrisano upravljanje projektima (Integrated Project Management) istraživanja i proizvodnje, u ovom slučaju nafte i gasa, odnosno takozvani "ključ u ruke".

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, NIS planira da pređe na IPM status prilikom implementacije projekta gradnje postrojenja na naftnim koncesionim poljima u Rumuniji, o čemu je eKapija već pisala, uz dalje uspostavljanje statusa međunarodnog IPM izvođača.

Zadatak konsultanta je, navodi se, da utvrditi da li postoje ograničenja u zakonodavstvima Rumunije i EU za zaključivanje ugovora po sistemu ključ u ruke.

U slučaju da je nemoguće zaključiti IPM ugovor, kaže se dalje, konsultant treba da utvrdi mogućnost da NIS bude konsultant u toku realizacije projekta u Rumuniji i da predloži alternativne opcije za angažovanje jednog generalnog izvođača za taj posao.

Dodaje se i da je NIS trenutno zainteresovan za sticanje iskustva kao međunarodnog IPM izvođača na teritoriji EU, zbog čega se razmatraju različite opcije u okviru koncesionih aranžmana.

Tender je otvoren do 11. aprila, o detaljima OVDE.

Podsetimo, Naftna industrija Srbije ad Novi Sad raspisala je početkom februara tender za izradu i ishodovanje dokumentacije neophodne za izgradnju rudarskih postrojenja na koncesionim poljima NIS u Rumuniji.

Rumunska ćerka firma NIS-a, NIS Petrol, u Rumuniji ima šest istražnih koncesija za naftu i gas na 25 godina. Istražna polja nalaze se uz granicu sa Srbijom i Mađarskom. NIS petrol Rumunija već je pre dve godine izgradio dva površinska infrastrukturna objekta, na lokacijama Teremija i Žombolj, na kojima je tada započeta eksperimentalna proizvodnja nafte i gasa.

U dokumentaciji tendera za konsultanta objašnjeni su i koraci koji su vodili do dobijanja zajedničkih koncesionih prava NIS-a i kanadske korporacije East West Petroleum (EWP) od strane rumunske Nacionalne agencije za mineralne resurse u maju 2011.

Naknadno je 85% učešća EWP-a u koncesionom ugovoru preneto na NIS i ta kompanija je imenovana za operatera projekta, da bi se 2014. sva prava prenela na NIS Petrol.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.