NavMenu

Topilo sa 18 izvora postaje nova banjska zvezda Niša - Planirana gradnja hotela, rezervata lekovitog blata, eko kampa...

Izvor: eKapija Petak, 18.03.2022. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Niš izložio je na ponovljeni javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije Banje Topilo, u GO Crveni krst.

Kako je eKapija već pisala kada je plan bio na ranom javnom uvidu pre godinu i po dana, gradske vlasti rešene su da ovaj neiskorišćeni niški banjski biser na svega 25 kilometara od Niša pretvore u novu turističku atrakciju.

U planu koji je izradio JP Zavod za urbanizam Niš, u Banji Topilo predviđena je gradnja i adaptacija zdravstveno-turističkog kompleksa, sportskih i komercijalnih sadržaja, ekološkog kampa i rezervata lekovitog blata kao i uređenje banjskog parka.

Banjski park, koji predstavlja centralni deo Banje Topilo i u okviru koga se štiti i neguje prirodni ekosistem klisure Toponičke reke, biće uređen i imaće funkciju lečilišta na otvorenom, a služiće i za istraživanje i edukaciju.

Planiran je i niz pešačkih, biciklističkih i trim staza, sa mestima za odmor i okupljanje, naročito u zoni Toponičke reke.

U okviru banjskog parka evidentiran je jedan podzemni i dva termomineralna izvora, a pretpostavlja se da na području cele banje postoji oko 18 izvora čije lokacije će se, stoji u planu, utvrditi nakon istražnih radova.

Postojeća kupatila sagrađena u banjskom parku pored Toponičke reke, obavljaće prema ovom planu svoju funkciju sa organizovnom zdravstvenom službom i korišćenjem vode sa termomineralnih izvora sa stabilnim vodama nepromenljivih hemijskih svojstava i vodonik-sulfidom kao osnovnim sastojkom, po čemu je Banja Topilo specifična, navodi se u planu.

Takođe je predviđeno formiranje Rezervata lekovitog blata na nalazištu lekovitog blata Tresibara, gde će se vršiti istražni radovi i eksploatacija lekovitog blata.

Dodatno, tresetište Tresibara koje je stanište srpskog ljutića (Ranunculus serbicus), biće korišćeno za edukaciju i istraživanje.

U okviru naselja zadržava se postojeći turistički kompleks –ugostiteljski objekat za smeštaj posetilaca, koji će biti dopunjen sadržajima u funkciji korišćenja prirodnog lekovitih voda i blata (welneš i slično), a može biti dopunjen i ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, i drugim kompatibilnim namenama poput sporta i kulture.

Na ivici banjskog parka opredeljena je nova lokacija za zdravstveno – turističke sadržaje, odnosno novi hotel, sa organizovanom zdravstvenom službom i lečilišnim funkcijama i objektima za smeštaj i boravak posetilaca.


Obe lokacije planirane su kao jedinstvene prostorne celine.

Na prostoru oivičenom saobraćajnicom koja vodi prema selu Kravlje,
Toponičkom rekom i nalazištem lekovitog blata, kao i na drugoj obali Toponičke reke, planiran je Eko kamp, svojevrsna škola u prirodi. Kada je reč o sportu i rekreaciji, za tu namenu planirane su dve celine između zdravstveno-turističkog kompleksa, banjskog
stanovanja i eko kampa. Napominje se i da su u jednoj od ove dve celine evidentirana i dva termomineralna izvorišta.

Dominantna namena na području plana u zoni Banjskog naselja predstavlja banjsko stanovanje i turizam, a ovim planom omogućava se razvoj turističkih smeštajnih kapaciteta. Navodi se i da starački dom može biti dominantna namena u obodnom delu naselja.

Plan predviđa i prostor za rezervoar vode i prečišćivač otpadnih voda.

Najzad, za potrebe dolaska turista i obilaska banjskih sadržaja predviđen je javni parking za autobuse, automobile, motocikle i bicikle, čiji će kapacitet biti utvrđen tehničkom dokumentacijom.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.