NavMenu

Objavljen projekat saobraćajnice Novi Beograd-Surčin - Krak ka Jurija Gagarina, širenje Vinogradske i kružnog toka kod Vojvođanske ulice i još jedan most

Izvor: eKapija Subota, 12.03.2022. 16:04
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Urbanistički projekat, screenshot)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju saobraćajnice Novi Beograd – Surčin.

Naručioci izrade projekta su kompanije China Comumunications Construction Company i Putevi Srbije, a izradio ga je Urbanistički zavod Beograda.

Kako je navedeno u dokumentu, u prethodnom periodu izrađen je plan koji je potpisao Saobraćajni institut CIP, a ovim urbanističkim projektom neki delovi plana se dodatno razrađuju.

Projekat, kada je reč o kružnom toku kod Vojvođanske ulice na početku trase puta predviđa obuhvatanje veće deonice duž planirane saobraćajnice T-6, zatim, još jedan most, u zoni ergele Marković, kao i proširenje Vinogradske ulice.

Objašnjava se da je granicom urbanističkog projekta obuhvaćen je deo magistralne saobraćajnice T-6 zbog potrebnog uklapanja projektovanog stanja u postojeće stanje na terenu.

Deo postojeće Ulice Vinogradske ispred planirane kružne raskrsnice sa ulicama Vojvođanskom i T-6 obuhvaćen je granicom plana i na kraju predmetne deonice planirana je okretnica za protivpožarna kao i komunalna i putnička vozila. Ovaj deo ulice obezbediće pristup postojećim i planiranim objektima u Vinogradskoj vezu sa širom saobraćajnom vezom, navodi se u projektu.

Trasa puta Novi Beograd Surčin kretaće od kružne raskrsnice sa ulicama Vojvođanskom, Dr Ivana Ribara i T-6, do neposredno pred petlju "Surčin jug". Ukupna dužina deonice iznosi 7895.74m.

Na trasi puta u planu su jedna denivelisana raskrsnica tipa "pola deteline" sa ulicom prema naselju Surčin i obali reke Save Ulica Nova 4 – Put za Surčin, kao i 4 površinske raskrsnice:

▪ na početku deonice, kružna raskrsnica sa Vojvođanskom ulicom, T-6 i Ulicom
Dr Ivana Ribara,
▪ na km 0+511,30 sa vezom na Vinogradsku ulicu Ulica Nova 2 (Bočna veza 1),
▪ na km 1+382,97 sa produžetkom Ulice Jurija Gagarina i Ulicom Nova 3 (Bočna
veza 2),
▪ na km 3+546,60 sa vezom prema Vinogradskoj ulici i prema aerodromu ''Nikola
Tesla'' Ulica Nova 3a (Bočna veza 3)

Prolaz lokalnih puteva preko i ispod saobraćajnice planira se na stacionažama km 2+483.85, na km 3+951.53 i na km 5+167.63. Na prvoj stacionaži kplaniran je nadvožnjak preko državnog puta. Kod kanala Galovica planirano je na druge dve stacionaže izdizanje nivelete državnog puta i prolaz lokalnih puteva ispod nje.

Saobraćajnica Novi Beograd Surčin imaće tri trake po smeru širine 3,50 m, razdelnu traku od 4 metra i obostrane pešačke staze širine do dva metra, a projektovan je za brzinu od 80km/h.

Od raskrasnice sa krakom za Ulicu Jurija Gagarina pa do puta za Surčin planirana je dvosmerna biciklistička staza sa jedne strane, širine 2,20 m.


Od raskrsnice sa Putem za Surčin, saobraćajnica će imati kolovozne trake 2 x 11,85 m, a kako se navodi, ova širina je projektovana jer se posle raskrsnice sa putem za Surčin ukidaju krajnje desne trake.

Normalni poprečni profil saobraćajnice Nove 2 predviđen je sa kolovoznim trakama 2 x 3.50 m i pešačkim stazama 2 x 1.50 m.

Dat je i poprečni profil Puta za Surčin – Ulica Nova 4, u delu petlje: kolovozne trake 2 x 2 x 3.5 m i dvosmerna biciklistička staza širine 2,20 m, dok je Ulica Nova 3 definisana je sa poprečnim profilom od 10 m, kolovozom od 7 m i obostranim trotoarima od 1.5m.

Dodaje se da je okvirno planirana kolovozna konstrukcija za teško saobraćajno opterećenje.

U okviru trase planirane su ukupno 4 mostovske konstrukcije, preko postojećih i planiranih melioracionih kanala i lokalnih puteva, kao i kod ergele Marković.

Za potrebe infrastrukturnog opremanja planiranog kompleksa Nacionalnog stadiona, ovim urbanističkim projektom planira se i infrastrukturni koridor pored trupa državnog puta.

Projekat je javnoj prezentaciji do 28. marta.

Gradnja saobraćajnice Novi Beograd-Surčin, koja će stanovnicima Beograda olakšati pristup autoputu Miloš Veliki, vredna je 70,5mil USD. Izgradnja je počela u martu prošle godine, do pred kraj januara bilo je izgrađeno više od 40% puta, a prema najavama iz Ministarstva kompletni radovi trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine.



B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.