NavMenu

Kako privrednici vide inflaciju u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.01.2022. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz decembra 2021. godine, kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora nastavljaju da se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije (3 ± 1,5%). Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2022. godine biti na nivou od 4,5%.

Prema rezultatima ankete agencije Bloomberg iz januara ove godine, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža su i iznose 3,5%.

Inflaciona očekivanja privrednika, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, u decembru su povećana na 6,0%, što se u velikoj meri može povezati sa energetskom krizom i neizvesnošću u vezi s cenom električne energije u vreme sprovođenja ankete. Takođe, viša inflaciona očekivanja privrednika najverovatnije su posledica i cenovnih pritisaka i po pitanju cena ostalih inputa u proizvodnji, i po pitanju cena sopstvenih gotovih proizvoda i usluga, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede usidrena u granicama inflacionog cilja i kreću se u rasponu od 3,0% do 4,0%. Ovakvi rezultati ankete ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu, što je ujedno i ocena Narodne banke Srbije, kao i većine vodećih centralnih banaka u svetu, dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.