NavMenu

DRAKULIĆ: Krajem godine osetiće se prava dubina krize, Vučić i Mali ne mogu sami da vode privredu

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 15:47
Komentari
Podeli
Zoran Drakulić (Foto: YouTube/screenshot)Zoran Drakulić
Predsednik Poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić, u intervjuu za portal Nova kaže da najveći privrednici već godinama bezuspešno pokušavaju da razgovaraju sa Vladom Srbije o merama koje bi ekonomiju države povukle neophodnom brzinom unapred.

Drakulić ističe da će se dubina krize u Srbiji tek videti krajem godine i da on nije optimista po pitanju brzog oporavka privrede od posledica pandemije.

Ujedno, dodaje da privatnici neće imati mnogo vajde od izdavanja korporativnih obveznica, jer će ovaj mehanizam uglavnom služiti da se upumpaju pare u velika državna i javna preduzeća.

Zoran Drakulić je govoreći o odnosima institucija prema privredi rekao da uprkos pokušajima da se uspostavi saradnja, nije se odmaklo dalje od davanja obećanja.

- Mi to pokušavamo godinama, toga nema, a svake godine smo dobijali obećanja. Ove godine, kada je premijerka bila u Davosu, poslala je poruku da treba da se vidimo, da će ona to da organizuje sa Privrednikom. Posle se vratila i ništa od toga nije bilo. Očigledno da nije dobila saglasnost za taj sastanak - rekao je Drakulić dodavši da se on nijednom, u ime kluba, nije susreo sa ministrom privrede i ministrom finansija, objavljeno je na blogu kluba Privrednik.

- Premijerka je bila na godišnjem prijemu kod nas u Privredniku 2018., čak je održala i govor, dosta afirmativan, da treba da postoje redovni kontakti sa velikim privrednicima, ali, to je politika koja jednostavno nije jasna. Prošlo je to vreme kada su oni u političke svrhe govorili da su privrednici štetni, da su tajkuni – bilo je hapšenje Miškovića, ali to je sada prošlo. Posle osam godina to više nije aktuelno. Mislim da je važnije da se sedne sa najuspešnijim ljudima u Srbiji, da se porazgovara o tome šta treba da se radi - kazao je Drakulić.

Govoreći o privrednom ambijentu u Srbiji, Drakulić je naveo da "srpsku privredu vode predsednik Vučić i Siniša Mali", dodavši da njih dvojica nemaju dovoljno kapaciteta da to rade sami.

- Mislim da ne mogu da rade sami i da su im potrebni jak ministar privrede i ministar poljoprivrede. Na primer, neverovatne su subvencije koje dobijaju strani investitori, fabrika čokolade je dobila 120.000 EUR po zaposlenom. Uvek je 90% tih subvencija odlazilo strancima. To je neverovatno. A sada je tu i pitanje ovih novih povoljnih kredita, ko je to dobio? - zapitao se Drakulić.

On je takođe rekao da nije baš najjasnije na koji način se određuje ko dobija državne subvencije.

- Mi, recimo, nismo mogli da se kvalifikujemo, jer je ispalo da smo mnogo dobri. Tamo je uslov bio da prva tri meseca ove godine nisu bolji od prva tri meseca prošle, a mi smo prošle godine imali investiciju zbog koje smo morali da zaustavljamo proizvodnju. Samo spekulišem, ali mogu da zamislim ko je dobio ta sredstva - zaključio je Drakulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.