NavMenu

Ističe ograničenje za cene osnovnih namirnica u Srbiji - Šta nas čeka, produženje ili poskupljenje?

Izvor: Večernje novosti Utorak, 18.01.2022. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Uredba Vlade Srbije kojom se maksimalne cene šest osnovnih životnih namirnica ograničavaju na nivo od 15. novembra ističe 8. februara i očekuje se da će biti produžena. Kako za Novosti kaže ministarka trgovine Tatjana Matić, Ministarstvo smatra da je neophodno da to bude urađeno s obzirom na nastavak inflatornih pritisaka.

- Priprema se nova Uredba koja će biti dostavljena Vladi na usvajanje, a biće obuhvaćene namirnice čije je ograničenje već na snazi - objašnjava Matićeva. - Cene robe široke potrošnje prate se na dnevnom nivou u resornom ministarstvu i od stupanja na snagu Uredbe nije bilo većih fluktuacija. Međutim, usled nastavka inflatornih pritisaka koji će, prema procenama Narodne banke Srbije, trajati do trećeg tromesečja tekuće godine, stava smo da je neophodno produžiti trajanje Uredbe.

U trgovinskim lancima kažu da ne očekuju da će se ova mera skoro ukidati.

- Bez problema sprovodimo odluku Vlade, a robe ima dovoljno - ističu u jednom poznatom megamarketu. - Očekujemo da će Uredba biti na snazi i narednih meseci.

Podsetimo, ograničene cene se odnose na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u svim pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovo ulje od jednog litra, svinjski but, dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u ambalaži od jednog litra. Proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.

Vlada je prvu Uredbu kojom je ograničila cene za pet namirnica usvojila 30. novembra, a 9. decembra je izmenila i proširila na šest proizvoda za koje je definisala nove, veće količine pakovanja. Njen rok važenja je 60 dana, sa mogućnošću produženja.

Navedeno je da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Za kršenje odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.