NavMenu

Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.01.2022. 16:36
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia)
Digitalizovana kopija Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa, uručena je ministarki kulture i informisanja Maji Gojković.

Akademik Aleksandar Kostić, upravnik Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, uručio je kopiju Miroslavljevog jevanđelja i direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU.

Kako je navedeno na sajtu Vlade, snimanje Miroslavljevog jevanđelja obavljeno je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, SANU, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, ustanova koje su uložile sve postojeće ljudske, tehničke i prostorne resurse kako bi ovaj zadatak bio realizovan na najbolji mogući način, uz najsavremenije evropske i svetske prakse.

Po prijemu digitalnog materijala, na kome su konstatovane određene promene, Ministarstvo kulture i informisanja će formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kojem se nalazi najstariji srpski ćirilički rukopis. Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci u cilju vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje i eventualne prevencije od bilo kojih oštećenja, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena, dodaje se.

Snimanje ovog vrednog rukopisa iz 12. veka obavljeno je u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju kako bi zadovoljila sve klimatske i svetlosne uslove, a čitavim postupkom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva SANU.

- Digitalizacija kulturnog nasleđa predstavlja važan segment u preventivnoj zaštiti kulturnog nasleđa, kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija nacionalnog kulturnog blaga - ističe se.

U narednom periodu kao sledeći korak, koji je predviđen Sporazumom, radiće se na postavljanju digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, kako bi bilo dostupnu javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.