NavMenu

U jednoj od najmodernijih evropskih farmi krave same biraju kada će biti pomuzene (VIDEO)

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 17.01.2022. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Moderna tehnologija sve više ulazi i u štale. Dokaz tome je organska farma Kristofa Brigela u nemačkom gradu Kisleg, koja je jedna je od najmodernijih u Evropi. Ovde krave same odlučuju kada će biti pomuzene i to automatski, kroz 24 sata dnevno, piše DW.

Kristof kaže da je "ropstvo prošlost" i kako danas svoj posao obavlja sa robotima i pametnim telefonima.

- Imaju potpuno slobodan pristup automatskom sistemu za mužu i kada stignu, dobiju poslasticu - malo zrna. I zato vole same da dolaz - kaže Brigel opisujući ovaj sistem koji se zasniva na nagrađivanju poželjnog ponašanja.


Praćenje aplikacijom

Automatska muža je od velike pomoći, jer stočarima daje potpunu fleksibilnost u svakodnevnoj rutini. Putem aplikacije se može pristupiti podacima o svakoj životinji i primati informacije kao što su: kada se poslednji put pojavila na muži i koliko je dala mleka.

Takođe, na izlaznim vratima postoji uređaj koji proverava podatke sa odašiljača smeštenog na njenom vratu. Nakon što očita informaciju o tome kada je zadnji put pomuzena, odlučuje sme li na ispašu ili ne.

- To nam je odlično, jer automatski bira krave i pušta one koje redovno daju mleko - kaže on.


Robot za čišćenje

Farma takođe ima robota za čišćenje, koji pomaže stočaru da održava kanaliće u podu čistim od osoke, i to 24 sata dnevno.

- Generalno rad na farmi mora da vam pruža priliku da uživate u onome što radite - naglašava Brigel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.