NavMenu

Između katastrofe i zaštite životne sredine, požar na deponiji u Vinči, 3 mlrd EUR u projekat "Čista Srbija" - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti ekologije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.01.2022. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: wiklander/shutterstock.com)
Tokom protekle godine ekološke teme zauzele su istaknuto mesto u medijskim natpisima na eKapiji. Godina 2021. bila je obeležena incidentima koji su ugrožavali životnu sredinu, ali i značajnim investicijama sa ciljem da se unapredi kvalitet okruženja.

Svakako, jedan od incidenata koji je ostao posebno upečatljiv jeste požar na deponiji Vinča. Nekoliko dana dim sa "najneuređenije deponije u Evropi", kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, činio je da Beograd izgleda kao okupiran dimom. Građani su izražavali svoje negodovanje, a u javnosti su se pojavili disonantni tonovi o tome ko zapravo upravlja deponijom.

Upravo je u vezi sa ovim ekološkim incidentom i najčitanija priča na listi iz oblasti ekologije, na portalu eKapija tokom 2021. godine. Naš portal je još dok je trajalo dogašivanje požara došao do ekskluzivnih informacija o tome da bi za tri godine deponija u Vinči trebalo biti potpuno preuređena. Prema ranije definisanom projektu, na ovom prostoru, neuređeno odlagalište smeća trebalo bi da zameni zelena površina na 42 hektara sa sistemom za prikupljanje deponijskog gasa koji bi se pretvarao u energiju.


- Za oko tri godine od danas, 42 hektara na kojima se prostire postojeća deponija će postati zelena površina. Nakon sanacije i zatvaranja postojeće deponije, postaviće se sistem za sakupljanje deponijskog gasa koji će biti iskorišćen za proizvodnju energije u postrojenju za energetsko iskorišćenje deponijskog gasa. Zatvaranje deponije, zajedno sa izgradnjom sistema za sakupljanje gasova, zadržaće većinu gasova koja trenutno slobodno odlaze u atmosferu - kažu za eKapiju u kompaniji Beo čista energija - rekli iz ove kompanije tokom avgusta meseca.

Istovremeno, dok je trajalo medijsko prebacivanje nadležnosti između institucija i Beo čiste energije o tome ko ima nadležnost da upravlja Vinčom, javnosti su predočene informacije o tom svojevrsnom pravnom vakumu koji je nastao na terenu.

- Beo čista energija svakog trenutka očekuje izdavanje dozvole za upravljanje inertnim i građevinskim otpadom, kako bismo, pored dozvole za upravljanje komunalnim otpadom, od JKP Gradska čistoća preuzeli i aktivnosti na odlaganju ovog otpada na novoizgrađenu posebnu deponiju ili ga iskoristili za ponovnu upotrebu nakon tretmana u posebnom postrojenju za tretman građevinskog otpada - otkrili su iz Beo čiste energije za eKapiju, dodajući da je administrativna procedura vezana za parcelu na kojoj nije izbio pomenuti požar.

Nakon što se već u drugoj polovini avgusta situacija u javnosti smirila, osim najave grandioznih ekoloških projekata još uvek nema konkretnih detalja kada će se krenuti u konačnu sanaciju deponije Vinča.
Ilustracija (Foto: Vastram/shutterstock.com)Ilustracija
Ekološki incidenti i njihove direktne posledice sve više su uticali na svest građana o tome šta se dešava u oblasti životne sredine. Teme o investicijama privlačile su značajnu pažnju, a druga najčitanija vest iz ove oblasti ondosi se na raspisivanje tendera za izgradnju kanalizacije i prečistača otpadnih voda na levoj obali Dunava, tačnije u Krnjači.

26. novembra Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za projektovanje i gradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači. Finansijska sredstva za ovaj projekat obezbeđena su preko Evropske investicione banke sa ciljem da se unapredi usluga prečišćavanja otpadnih voda pre ispuštanja u reku u gradskim opštinama Kotež, Krnjača, Borča.

Dan posle objavljivanja ove vesti oglasio se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa pojašnjenjima oko detalja projekta i najavio raspisivanje tendera za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

- Kako bi ova fabrika imala otpadne vode za preradu 15. decembra raspisujemo tender za izgradnju 80 kilometara kanalizacije u naselju Krnjača sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, u Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom kanalizacionih crpnih stanica - poručio je Vesić.
(Foto: Aleksandar Parezanović)

Treće mesto na listi zauzela je vest o prečišćavanju jezera Trešnja kod Obrenovca pomoću sistema plutajućih ostrva. Ova tema privukla je pažnju zbog tehnologije koja je primenjena u otklanjanju štetnih materija. Veštačka ostrva uspela su uspešno da redukuju nitrate, azot i suspendovane materije. Dobri rezultati u sanaciji zagađenja otvorile su i mogućnost da se u narednom periodu možda krene sa projektom obnove hotela pored jezera. Time bi ovo zapušteno izletište pored Beograda ponovo moglo biti aktivno za uživanje i rekreaciju ljubitelja prirode. Takođe, sistem plutajućih ostrva se nakon čišćenja jezera Trešnja pokazao pogodnim i da se primeni u revitalizaciji preostalih 11 beogradskih jezera.

Ilustracija (Foto: bblitz/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja komunalne infrastrukture takođe je bila jedna od bitnih tema protekle godine. Ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa kineskom kompanijom CBRC za izgradnju kanalizacione mreže, vrednosti 3,2 mlrd EUR, bio je tema četvrte vesti sa naše liste.

Ugovore su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kompanije CRBC u Srbiji Džang Sjaojuen, u prisustvu ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo. Kako je tada navedeno, preko ovog projekta brojnim opštinama širom Srbije biće upućena pomoć za rešenje decenijskog problema izgradnje kanalizacione mreže. Ubrzo nakon ove svečanosti u pojedinim lokalnim samouprava započeti su projekti izgradnje komunalne infrastrukture.

(Foto: Katarina Stevanović)

Tender koji je raspisao EPS za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i prečišćavanje otpadnih voda u termoelektrani Kostolac A nalazi se na petom mestu. Ovim projektom započeta je ekološka rekonstrukcija oba bloka u pomenutoj termoelektrani kako bi se proizvodila struja sa što manjim štetnim posledicama po životnu sredinu.

(Foto: Zdravko Lončar)

Na sledećem mestu nalazi se slična tema samo što je u pitanju zahtev od strane EPS-a upućen Ministarstvu za zaštitu životne sredine za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u termoelektrani Nikola Tesla B.

Kako je navedeno u idejnom rešenju koje je uradila firma Ehting doo Beograd, projekat podrazumeva izgradnju decentralizovanog postrojenja za sakupljanje, kanalisanje i prečišćavanje zamazućenih, zauljenih, zaugljenih, atmosferskih, sanitarnih voda iz blokova B1 i B2, kao i otpadnih voda iz budućeg postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i ispuštanje prečišćenih voda.

Sada već bivši direktor EPS-a Milorad Grčić nešto ranije je povodom ovog projekta izjavio da će ovo postrojenje smanjiti nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, "tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja".
Ilustracija (Foto: Smith1972/shutterstock.com)Ilustracija

Veliki projekat izgradnje gotovo 100 kilometara kanalizacione mreže u Obrenovcu, u okviru projekta "Čista Srbija", zauzeo je sedmo mesto na listi.

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković prisustvovali su početku izgradnje radova pri čemu je saopšteno da će biti izgrađeno 98.390 metara kanalizacione mreže i dva postrojenja u Obrenovcu i Ratarima za preradu otpadnih voda, koja će obuhvatiti 51.000 stanovnika.

(Foto: Grad Zrenjanin)

Na osmom mestu nalazi se vesti o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu. U ovaj projekat Metito korporacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiće 30 mil EUR, a postrojenje, prema planu, treba da sadrži četiri segmenta. Primarni, sekundarni i biološki tretman vode obezbediće adekvatno uklanjanje otpadnih materija, a u postupku prečišćavanja ostaće i mulj koji će najpre biti odlagan na sanitarnu deponiju. Inače, u planu je da se sa budućim ugovaračima definišu i primene efikasnije metode upravljanja muljem kroz njegovo bolje iskorišćavanje.

Na kraju, na devetom mestu nalazi se vest o investiciji u komunalnu infrastrukturu u Kragujevcu. Ministar Tomislav Momirović je sa ambasadorkom Kine prisustvovao početku radova na izgradnji 330 kilometa kanalizacione mreže, dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a tom prilikom je najavljeno i da će biti sanirana gradska deponija.

Nikola Ignjatović



Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u turizmu. Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta EKOLOGIJA.

Pozivamo vas i da vidite i koje su to investicije obeležile 2020. godinu iz oblasti SPORTA, NEKRETNINA, TURIZMA i TELEKOMUNIKACIJA i IT-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.