NavMenu

Omogućena virtuelna šetnja kroz Rimski municipijum u Skelanima

Izvor: eKapija Petak, 14.01.2022. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Arheološki muzej Rimski municipijum u Skelanima preuzeo je praksu svjetskih muzeja i omogućio zainteresovanima virtuelne posjete i upoznavanje o kulturno-istorijskom bogatstvu i arheološkim otkrićima kojima raspolaže, izjavila je direktor ustanove Svjetlana Marković, prenio je portal Pale live.

Ona je novinarima rekla da je do realizacije projekta koji omogućava virtuelnu šetnju i upoznavanje muzejskih sadržaja i aktivnosti došlo zahvaljujući saradnji sa Narodnim muzejom iz Zaječara.

- U okviru te saradnje i razmjene posjeta upoznali smo stručnjake iz Centra za urbani razvoj iz Beograda koji su programirali virtuelnu šetnju kroz Rimski municipijum. Taj projekat realizovali smo sa malim zakašnjenjem, a razlog je pojava virusa korona i uvođenje epidemioloških mjera koje su onemogućile kretanje i obavljanje određenih poslova - navela je Marković.

Prema njenim riječima, osnovni cilj virtuelne šetnje kroz ovaj muzej je da se omogući zainteresovanim ljudima iz cijelog svijeta da se upoznaju o ovom arheološkom nalazištu i njegovim jedinstvenim vrijednostima.

Marković je najavila da će u narednom periodu muzejski stručni tim obogatiti virtuelnu šetnju kroz Arheološki muzej Rimski municipijum.

Govoreći o planovima za ovu godinu, ona je izrazila očekivanje da će Muzej dobiti podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da realizuje projekat preventivne konzervacije rimskog nalazišta, zaštite otkrivenih podnih mozaika i natkrivanje te lokacije, odnosno zaštite od klimatskih uticaja.


Marković je podsjetila da Ambasada Njemačke u BiH nije ispoštovala potpisani sporazum iz 2016. godine kojim se bila obavezala da će finansirati izgradnju muzejskog objekta koji bi obuhvatio i natkrivanje arheološkog nalazišta imperatorske palate i njenih sadržaja u Skelanima.

Nakon arheoloških iskopavanja i otkrića rimskog municipijuma u Skelanima 2008. godine, Narodna skupština Republike Srpske je 22. aprila 2009. donijela odluku o utvrđivanju arheološkog kompleksa Skelani kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Uslijedila je odluka Vlade Republike Srpske 4. marta 2010. godine kojom je osnovan Arheološki muzej Rimski municipijum Skelani kao centralna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem arheološkog kompleksa.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovo arheološko područje proglašeno je nacionalnim spomenikom u novembru 2011. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.