NavMenu

Najduže beogradsko stepenište između Banovog brda i Čukaričke padine biće rekonstruisano na proleće

Izvor: Novosti Petak, 14.01.2022. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Najduže stepenište u Beogradu zasijaće od proleća. Posle obnove, građani Banovog brda i Čukaričke padine će bez bojazni moći da koriste ovu prečicu da bi se popeli ili spustili u naselje. Tokom rekonstrukcije, koja bi trebalo da traje 30 dana, sugrađanima će na raspolaganju biti druga stepeništa koja povezuju delove opštine.

Nadležni u Opštini Čukarica već su opredelili novac iz lokalnog budžeta za ovaj posao.

Prema proceni, rekonstrukcija prometne lestvičaste prečice trebalo bi da košta 20 miliona dinara, a u njenom finansiranju delom će učestvovati i Grad Beograd.

- Sanacija najdužeg stepeništa u gradu jedan je od najvažnijih projekata koje opština sprovodi tokom ove godine. Projekat podrazumeva da stepenište ostane u istim gabaritima, a da sanacija obuhvati kompletnu obnovu i samog stepeništa i ograde, kako bi u potpunosti bilo bezbedno za svakodnevnu upotrebu - rekli su u Opštini Čukarica.

Neobična spojnica dva naselja izgrađena je tokom osamdesetih godina, u vreme podizanja stambenog naselja na Čukaričkoj padini. Kako navode u Opštini, do sada nije obnavljana, tako da su i betonska konstrukcija i ograda u prilično lošem stanju.

Ovo stepenište, za koje žitelji znaju da kažu da spaja dva sveta, svakodnevno koristi veliki broj osnovaca koji žive na Padini, a pohađaju OŠ Filip Kljajić Fića na Banovom brdu, jer je to i najbliži put do škole. Takođe, svakodnevno ga koristi i veliki broj građana oba naselja, budući da ono od Kijevske ulice vodi nizbrdo do Lazarevačkog druma kod broja 13. Naporna prečica pomaže da se lakše stigne do Ade Ciganlije, tržnog centra, prevoza, pijace. Čak i u ledenim danima, ono je očišćeno, posuto solju i - nezaobilazno.

- Za razliku od prilaza stepenicama, koji je potpuno zaleđen, stepenice su stvarno očišćene. Druga je stvar to što ih je nagrizao zub vremena i što je zaista krajnje vreme došlo da se obnove. Samo što delovi ne počnu da otpadaju, pa bismo morali da preskačemo po nekoliko stepenika - požalila se ekipi Novosti jedna Čukaričanka.

Inače, da je rekonstrukcija stepeničastog mosta sve bliže realizaciji, posvedočili su i radnici, koje su zatekli na terenu kako obavljaju premer pred početak radova.

Čukaričko stepenište broji 180 gazišta, čime je zaslužilo titulu najdužeg u prestonici. Ono je pobedilo Velike stepenice, koje spajaju Kosančićev venac sa Karađorđevom ulicom. Njihov uspon broji 118 stepenika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.