NavMenu

Od Štadlera još 18 elektromotornih vozova - Sa Srbija vozom ugovorena nabavka vredna 112,32 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 12.01.2022. 10:08
Komentari
Podeli
Stadler KISS, nabavljen za prugu Beograd-Novi Sad (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Stadler KISS, nabavljen za prugu Beograd-Novi Sad
Srbija voz nabaviće od kompanije Štadler Poljska najmanje 18 elektromotornih vozova za regionalni saobraćaj, piše u obaveštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Navodi se da je ugovor dodeljen Štadleru 27. decembra kao najboljem ponuđaču na tenderu raspisanom još u februaru 2020. godine.

Vrednost ugovorene nabavke je približno 112,32 mil EUR, a finansira se iz kredita EBRD.

U saopštenju se podseća da je Srbija voz planom poslovanja za 2019. godinu planiralo nabavku najmanje 18 novih elektromotornih jedinica (EMU) za regionalni saobraćaj na celoj teritoriji Srbije.

Evropska banka za obnovu i razvoj tada je odobrila Srbija vozu kredit u iznosu od 100 mil EUR za kupovinu novih 18 vozova, sa četiri vagona.

Iz EBRD je tada rečeno da očekuju da će ovo poboljšanje usluga Srbija voza podstaći nove putnike da počnu više da koriste železnički transport, što dugoročno može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Vozovi su namenjeni za prevoz putnika sa pratećim prtljagom u regionalnom saobraćaju, a kako se ističe, vozovi će biti takvi da mašinovođa njima može da upravlja pouzdano i bezbedno, uz najveći mogući stepen automatizacije.

Pored Štadlera, na tender su se prijavili i Alstom Transport i konzorcijum STS trains (Hitachi).

Podsetimo, Srbija je sa Štadlerom u aprilu ugovorila nabavku tri brza voza u vrednosti od 62,19 mil EUR.
Reč je o elektromotornim vozovima za brzinu od 200 km/h, za saobraćaj na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica. Prvi od tri voza stigao je u oktobru.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.