NavMenu

EMS: Nismo protiv čistijih izvora energije, ali tranziciju treba sprovesti planski, uz uvažavanje mogućnosti sistema

Izvor: Tanjug Sreda, 12.01.2022. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Ni Elektromreža Srbije ni Elektroprivreda Srbije nemaju ništa protiv okretanja nacionalne energetike čistijim izvorima energije, saopštio je EMS, navodeći da je suština da se data tranzicija sprovede isplanirano i uz uvažavanje nacionalnih interesa i potreba, kao i mogućnosti našeg energetskog sistema.

EMS je tako reagovao na izjavu državne sekretarke u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanke Atanacković da je dopis EPS-a, EMS-a i Agencije za energetiku upućen tom Ministarstvu, u kome ukazuju na loše posledice integracije proizvođača struje iz obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem, samo znak nesposobnosti menadžmenta tih preduzeća i instutucija da primene Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je donet lane.

U saopštenju EMS-a koje je dostavljeno Tanjugu napominje se da u čiste OIE spadaju i hidroelektrane, koje u našem elektroenergetskom sistemu već postoje i učestvuju u proizvodnji sa oko 30%, a da će u čiste izvore energije sa oznakom "zelene energije", prema najnovijoj najavljenoj odluci Evropske komisije, spadati čak i gasne temoelektrane, kao i nuklearne termoelektrane.

Ističe se da su međunarodne obaveze Srbije, preuzete u okviru Energetske zajednice praktično ispunjene, a predviđaju ukupno učešće svih oblika OIE od 27% u bruto finalnoj potrošnji Srbije.

- Smatramo da je donošenjem seta propisa koji regulišu oblast OIE, bez prethodnog definisanja novih nacionalnih ciljeva i strategije, narušen optimalan proces kreiranja nacionalne energetske politike za naredni period, posebno imajući u vidu da je Zakon o korišćenju OIE jedna od regulativa "Clean Energy Package" Evropske unije, čiji je rok za transponovanje kraj 2022. godine, a Srbija ga je donela već u prvoj polovini 2021. godine - navodi EMS.

Dodaje da je prvo trebalo utvrditi koji je optimalni udeo OIE iz sunca i vetra u ukupnoj proizvodnji u oblasti elektroenergetike, izradom sistemskih studija, čiji bi rezultati bili implementarirani u strateška dokumenata u oblasti energetike.

Navodi se da je donošenje krovnog dokumenta - nove Strategije razvoja energetike Republike Srbije trebalo da bude logična pretpostavka i polazna osnova za započinjanje i donošenje seta propisa iz OIE.

EMS napominje da su resornom ministarstvu više puta ukazivali da je uočen problem koji proizilazi iz koncepta koji je usvojen novim zakonskim rešenjem po kom su proizvođacima iz OIE s jedne strane obezbeđeni podsticaji za prizvodnju električne energije, kao i preuzimanje balansne odgovornosti za proizvođače OIE od strane garantovanog snabdevaca, državne kompanije EPS, dok je sa druge strane investitorima ostavljena potpuna sloboda plasiranja prizvedene električne energije na regionalnom i evropskom tržištu električne energije.

- Svi mi smo skretali pažnju resornom ministarstvu na rizike i opasnosti koje donosi preuzimanje, a naročito proširivanje pogodnosti za obnovljive OIE u odnosu na zakonska rešenja u EU, bez prethodnih analiza i prilagođavanja našim potrebama - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Ukazali smo da u Evropi, već izvesno vreme, predložena rešenja podsticajnih mera za neupravljive OIE iz sunca i vetra više nisu aktuelna, kao i da je jasan trend bezuslovnog prebacivanja balansne odgovornosti na izvore neupravljivih OIE, kako bi se izbeglo ugrožavanje integriteta nacionalnih elektroprivreda.

Dodaje se da su se negativni efekti takvih rešenja mogli videti kroz eskalaciju tokom septembra 2021. nakon poremećaja i enormnog skoka cene električne energije na evropskim tržištima.

EMS navodi da ima još delova Zakona o korišćenju OIE koji se mogu dodatno popraviti u smislu jasnog definisanja nacionalnih interesa, odnosno zaštite domaćih potrošača.

Neophodno je izvršiti i dopunu Zakona o energetici i drugih relevantnih podzakonskih akata radi određivanja kriterijuma za uvođenje obavezne rezerve na teret proizvođača iz intermitentnih (obnovljivih) izvora energije.

Ističe da su zahtevi za priključenje na prenosnu mrežu u ovom momentu dostigli iznos od preko 11.000 MW, od čega je zahteva za priključenje zbirno oko 4.800 MW podneto do donošenja Zakona o izmenama i dopunama zakona o energetici, te podseća da celokupna instalisana snaga Srbije iz termo i hidro kapaciteta iznosi 7.800 MW.

- Podsticanje priključenja ogromnog broja novih jedinica neupravljivih OIE iz sunca i vetra na naš prenosni sistem donosi ozbiljne rizike po integritet celokupnog nacionalnog elektroenergetskog sistema, odnosno po sigurno i stabilno snabdevanje potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije - navodi se u saopštenju.

To, dodaje se, znači da bi velike probleme i različite posledice mogli da osete svi građani naše zemlje, od skoka cene električne energije do mogućih ozbiljnih problema sa snabdevanjem električnom energijom.

- Potiskivanje proizvodnje postojećih upravljivih izvora (termoelektrane i hidroelektrane) u našem proizvodnom miksu, bez novih upravljivih izvora (čiju izgradnju EMS podržava), dovodi do smanjenja inercije u sistemu - navodi EMS.

To, kako dodaje, ugrožava stabilan rad prenosnog sistema čime se ulazi u rizik od delimičnog i/ili potpunog raspada elektroenergetskog sistema usled narušene stabilnosti i nestanak napajanja električnom energijom na celoj teritoriji Srbije i posledičnih širih poremećaja u EE sistemu kontinentalne Evrope.

- Sama ministarka rudarstva i energetike je u svim dosadašnjim istupima u javnosti naglašavala da je EMS AD najbolja energetska kompanija i hvalila nas, pa je vrlo čudno da njeni najbliži saradnici sada kažu da su rukovodstva najznačajnijih energetskih kompanija nesposobna - zaključuje EMS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.