NavMenu

Nacionalni stadion i dalje na čekanju, Beograd postaje prestonica odbojke, Zlatibor fudbala - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti sporta

Izvor: eKapija Sreda, 12.01.2022. 10:23
Komentari
Podeli
Nacionalni stadion, Odbojkaški trenažni centar, Kompleks Sportskog društva Radnički na Crvenom krstu, Sportski centar Zlatibor (Foto: Ministarstvo finansija, Urbanistički projekat/ Energoprojekt Urbanizam i arhitektura, Milan Stamatović/ Facebook, Centar za planiranje urbanog razvoja CEP)Nacionalni stadion, Odbojkaški trenažni centar, Kompleks Sportskog društva Radnički na Crvenom krstu, Sportski centar Zlatibor
"Stadionizacija" Srbije i dalje je na čekanju. Zapravo, na najavama. Osim početka gradnje fudbalskih stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, konkretnih radova u drugim gradovima za sada nema. Deluje da je pandemija odložila planirane radove u Surčinu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu...

Projekat gradnje nacionalnog stadiona u Surčinu, uostalom kao i mnogo toga drugog tokom minule godine, podelio je javnost. I dok se jedni već tradcionalno zalažu za to da se novac iskoristi u druge, "potrebnije" svrhe, drugi se pak nadaju da će učešće domaćih fudbalskih i košarkaških klubova na evropskim takmičenjima, kao i plasiranje "orlova" na svetsko prvenstvo u fudbalu, posledično "pogurati" radove na domaćoj sportskoj infrastrukturi. Pa tako i na gradnji stadiona "za naciju".

Radova, kako rekosmo, za sada nema, ili bar ne u većem obimu. Ali planova ima - prostornih i urbanističkih, a mi vam u nastavku predstavljamo one koji su izazvali najviše interesovanja čitalaca eKapije.

1. Nacionalni stadion

Kao i prethodne godine, prvi na listi projekata u sportu o kojima ste rado čitali, jeste projekat gradnje nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u nacrt prostornog plana područja posebne namene nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Prostornim planom je planirano da kapacitet stadiona bude 52.000 mesta, uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih 8.000 privremenih (pomoćnih) mesta radi ispunjavanja kriterijuma koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne fudbalske događaje. Dakle, do 60.000 gledalaca.

Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona, inače sredinom 2020. najavljena je za 2021. godinu. Tada je i rečeno da će se stadion nalaziti u blizini auto-puta Miloš Veliki i blizu puta Beograd-Surčin. Ranije je najavljeno da je u ovu svrhu opredeljeno 250 mil EUR. Predstavljeno je i kako će izgledati, a usledile su i kritike projekta.

U novembru 2021. godine i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početak izgradnje nacionalnog stadiona do kraja godine, međutim, po svemu sudeći, prve mašine u Surčinu, sačekaće makar proleće.

2. Odbojkaški trenažni centar na Novom Beogradu

Na Novom Beogradu najavljena je gradnja Odbojkaškog trenažnog centra. Projektom je obuhvaćena površina od 21.380 m2 uz Ulicu Tošin bunar, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju. Vrednost tendera procenjena je na 2,2 milijarde dinara.

Kompleks odbojkaškog trenažnog centra čine funkcionalno povezane celine sa pratećim elementima: hala za trening (tri terena), hala za odbojku na pesku (dva terena), smeštajni kapaciteti za sportiste, vezni deo – prateći sadržaji sporta i pripadajućeg poslovnog prostora (medicinski centar, teretana, kancelarije u funkciji sporta), dve garaže sa tehničkim prostorijama, pristupni plato i slobodne i zelene površine sa internim saobraćajnim površinama.

Odbojkaški trenažni centar na Novom Beogradu (Foto: Urbanistički projekat/ Energoprojekt Urbanizam i arhitektura)Odbojkaški trenažni centar na Novom Beogradu

3. Sportski centar sa 19 terena za pripreme domaćih i inostranih fudbalskih ekipa na Zlatiboru

Poslednjih godina Zlatibor je postao jedna od centralnih destinacija masovnog turizma. Na osnovu tog razvoja u poslednje vreme pokrenuti su brojni projekti sa ciljem da se razviju i drugi vidovi turističke ponude za koje postoje veliki potencijali.

Jedna od novina na Zlatiboru je izgradnja velikog Sportskog centra koji će služiti za pripremu domaćih i inostranih fudbalskih ekipa. Kako navodi predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, gradnja ovog centra mogla bi da otpočne već 2022. godine.

Opština Čajetina raspisala je u oktobru i tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Sportskog centra. Kako je navedeno u projektnom zadatku, kao centralni sadržaj budućih aktivnosti treninga i priprema fudbalskih ekipa na Zlatiboru, planiran je fudbalski centar koji će se sastojati iz stadiona, objekata fudbalskog centra, fudbalske hale i pomoćnog terena, atletskog stadiona, premijum i standard trening zone i pešačke zone sa avenijom sporta.

4. Kompleks Sportskog društva Radnički na Crvenom krstu, Beograd

Kompleks Sportskog društva Radnički na Crvenom krstu, prema najavama, biće rekonstruisan i proširen. Projektom je na postojećoj lokaciji u Ulici Vojvode Šupljikca, predviđena izgradnja potpuno novog, savremenog sportskog objekta sa dvoranom kapaciteta od 1.000 do 1.200 gledalaca, sportskim terenima i vežbaonicama, kao i kancelarijama za uprave klubova, prostorima za obuku i seminare, kao i muzejskim prostorom.

Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je tender za izgradnju novog kompleksa, a vrednost radova procenjena je na 2,4 milijarde dinara.
Budući izgled sportskog kompleksa Radnički (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP)Budući izgled sportskog kompleksa Radnički

5. TSC Arena – fudbalski stadion Bačka Topola

Jedan od projekata koji je prethodne godine završen jeste onaj u Bačkoj Topoli, gde je otvoren jedan od najmodernijih sportskih terena, TSC Arena. Izgradnja ovog stadiona je počela 2017. godine i u okviru njega se nalazi i centralni teren Fudbalske akademije TSC.

Kapacitet tribina ovog stadiona je 4.500 gledalaca, u izgradnju Fudbalske akademije, bez stadiona uloženo je 10 mil EUR, a celokupna investicija će koštati oko 15 mil EUR.

6. Košarkaška arena, ski staze i hotelski kompleks Stara planina – investitor Nikola Mirotić

Košarkaš Barselone Nikola Mirotić ulaganjem u ruralni turizam želi da doprinese razvoju grada Pirota, a najavio je i izgradnju košarkaške arene, staze za skijanje i hotelskog kompleksa.

Dvorana prema najavama sadrži teretanu površine 200 m2 sa pogledom na teren, tribine kapaciteta 168 mesta, svlačionice, toalete i druge pomoćne prostorije. Uz dvoranu planiran je otvoreni košarkaški teren kome se pristupa kroz dvoranu, koji takođe objedinjuje tribine sa 168 mesta. Ispred dvorane planiran je plato za parkiranje kapaciteta 30 vozila.
Dvorana i otvoreni teren (Foto: AIM Studio)Dvorana i otvoreni teren
7. Sportsko-školski kompleks sa bazenom u centru Aranđelovca


Površina budućeg kompleksa zauzima 3,4 hektara.

8. Nacionalni centar za vodene sportove Vrnjačka Banja

Dugo najavljivani Projekat Nacionalnog vaterpolo trenažnog centra u Vrnjačkoj Banji, novu najavu da bi mogao biti završen, dobio je u avgustu 2021. godine. Tada je predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović za eKapiju naveo da bi radovi mogli da počnu tokom 2021. ili 2022. godine.

Pomoć za završetak radova, ponovo je najavljena od države.

9. Atletska dvorana Novi Sad

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad raspisala je poslednjih dana 2021. godine tender za prvu fazu izgradnje atletskog stadiona sa delom prateće infrastrukture i trafo stanicom sa agregatom. Procenjena vrednost je 305.000.000 dinara.

Kompleks će sadržati atletske dvorane, stadion, pomoćne terene, prostor za zagrevanje, dečije staze i igrališta, parking, kao i terene za druge sportove kao što su tenis i mali fudbal. Objekat će se nalaziti između ulica Draška Ređepa i budućeg produžetka ulice Bate Brkića.
10. Sportski kompleks i zatvoreni bazeni Futog

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad raspisala je tender i za izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije sportskog kompleksa u Futogu, po sistemu "ključ u ruke". Posao je vredan 1,56 milijardi dinara.


Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u sportu. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.