NavMenu

EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane Petka kod Kostolca - U planu postavljanje 17.100 panela snage 650 W

Izvor: eKapija Utorak, 04.01.2022. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)Ilustracija
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da u okviru odlagališta jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac izgradi soalrnu elektranu. Buduća solarna elektrana Petka locirana je sa leve strane puta Požarevac-Kostolac, a EPS je raspisao tender za izgradnju.

Lokalitet Petka predstavlja spoljno odlagalište jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac. Odlagalište je maksimalne dužine 2,2 km, širine 1,2 km i maksimalne visine 60 m. Odlagalište je formirano u vidu etaža, kupastih kosina različitih širina i visina.

U neposrednoj blizini prolazi regionalni put P-103. Na osnovu dostupnih površina i reljefa lokaliteta izabrane su površine na koje će biti postavljeni solarni paneli. Prema optimalnoj konfiguraciji invertora na predmetnoj lokaciji moguće je postaviti 17.100 panela. Izabrani su paneli snage 650 W i efikasnosti 20,9%.

Usvojen je fiksni položaj panela. Nije predviđeno da se u toku godine u zavisnosti od godišnjeg doba vrši ručno podešavanje nagiba panela, već je usvojeno postavljanje panela pod uglom od 20° u odnosu ha horizontalu.

Solarni paneli su postavljeni u redove različitih dužina, pri čemu je jedan red formiran od dva reda panela postavljenih vertikalno. Rastojanje između redova iznosi 4,5 m. Paneli su postavljeni pod uglom od 20⁰.

Rešenje predstavlja primenu invertora vezanih na red pojedinačne snage 100 kW, sa distribuiranim rasporedom 10 transformatorskih stanica sa trafoima pojedinačne snage 1 MVA, sa NN razvodima i izgradnju jednog razvodnog 35 kV postrojenja za vezu elektrane sa distributivnom mrežom. Invertori i transformatori su distribuirani po površini terena elektrane, a razvodno 35kV postrojenje je smešteno u jednom objektu.

Predviđa se korišćenje 10 suvih transformatora pojedinačne snage 1 MVA sa koeficijentom transformacije 35/0,4 kV. Suvi transformatori su oko 35 % skuplji od uljnih, ali nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, te nema potreba za uljnom jamom i problema za skladištenjem transformatorskog ulja.

Rok za podnošenje ponuda je 8. februar 2022. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.